Walvis spotten

Sea Change: Spooknetten de wereld uit

Met onze campagne Sea Change voorkomen we het enorme lijden dat wordt veroorzaakt door ‘spookvistuig’ (ghost gear). Dit rondzwervend vistuig zorgt ervoor dat onze oceanen veranderen in dodelijke vallen voor zeedieren.

Verloren en gedumpte visnetten, -lijnen en vallen zijn een van de grootste bedreigingen voor het leven in onze oceanen. Per jaar wordt maar liefst 640.000 ton aan vistuig achtergelaten. Hierdoor raken jaarlijks honderdduizenden walvissen, zeehonden, schildpadden en vogels verstrikt, verwondt, verminkt of vinden de dood. Ons doel is dan ook om tegen 2018 met onze Sea Change-campagne een miljoen dieren te redden.

Door overheden, bedrijven en vissers samen te brengen, kunnen we het leven op zee beschermen en werken we aan een toekomst waarin spooknetten en ander rondzwervend vistuig tot het verleden behoren.

Onze aanpak tegen spooknetten

We werken op drie manieren om dieren te beschermen tegen spooknetten en ander rondzwervend vistuig. We: 

  1. brengen partners bijeen om de hoeveelheid achterlaten vistuig terug te dringen;
  2. ondersteunen nieuw manieren om vistuig in zee op te ruimen;
  3. helpen succesvolle lokale reddingsinitiatieven bij het uitrollen ervan op andere plekken in de wereld. 

Global Ghost Gear initiatief

Het Global Ghost Gear Initiative (letterlijk vertaald: het mondiale spookvistuig-initiatief) is een belangrijk onderdeel van onze Sea Change-campagne. Door samen te werken met uiteenlopende partners brengen we in kaart hoe groot het probleem van rondzwervende vistuig daadwerkelijk is en welke oplossingen zowel uitkomst bieden voor dieren als mensen. Zo besteedt de visserij-industrie jaarlijks miljoenen aan het ontwarren van netten die vast zijn komen te zitten in propellers. Dus ontwikkelen wij een oplossing die zowel dieren beschermen, maar ook profijt opleveren voor bedrijven.

Plastic soep

Veel mensen denken bij afval op zee automatisch aan plasticsoep. Deze plastic soup is een gebied in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Net als andere gebieden met grote concentraties zeeafval, is de plasticsoep in de afgelopen jaren ontstaan door steeds verder toenemende hoeveelheden zeevervuiling. Een deel van het rondzwervend spookvistuig komt uiteindelijk ook in deze drijvende vuilnisbelten terecht.

Wat jij kan doen?

Ook jij kunt afval op zee tegengaan en zo dierenlevens redden.

  • Gebruik herbruikbare waterflesjes en koffiebekers in plaats van wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. 
  • Gebruik herbruikbare tassen in plaats van plastic (boodschappen)tassen. 
  • Scheid je plastic afval. Ook in openbare ruimtes is het steeds makkelijker om je afval gescheiden weg te gooien. 
  • Doe mee aan, of organiseer zelf, een opruimactie op het strand.
  • Doe de belofte: help dieren door diervrij te eten.