Afschuwelijke filmopnamen laten zien hoe wreed de Noorse walvisjacht is

15/06/2010

WSPA heeft nieuwe filmopnamen vrijgegeven waarin te zien is hoe een dwergvinvis een doodsstrijd levert van meer dan twintig minuten – en mogelijk meer dan twee uur – nadat hij getroffen werd door een exploderende harpoen.

Van 14 tot 26 juni houdt de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) haar jaarlijkse vergadering in Marokko. Het belangrijkste agendapunt dit jaar is de stemming over een controversieel voorstel dat Noorwegen zou toestaan om in de komende tien jaar nog eens 6.000 walvissen te doden, en waarmee het verbod op de walvisvangst officieel zou zijn opgeheven. WSPA, de Noorse Vereniging voor Dierenbescherming (Dyrebeskyttelsen Norge) en NOAH – for Dyrs Rettigheter geven filmopnamen vrij, die volkomen duidelijk maken waarom de IWC het opheffen van het verbod niet in overweging mag nemen: op de opnamen, die zijn gemaakt in het kader van een onderzoek, is te zien hoe een dwergvinvis op 23 mei 2010 wordt geharpoeneerd door de Noorse walvisvaarder ‘Rowenta’, en hoe de walvisjagers in de daaropvolgende 22 minuten niet in staat zijn het dier te doden.

Joanna Toole, programmamanager zeezoogdieren van WSPA: “Deze opnames tonen duidelijk aan dat het vangen van walvissen primitief is, onbetrouwbaar en inhumaan. We zijn er zelfs getuige van geweest dat de ‘Rowenta’ meer dan twee uur later nog een tweede harpoen in de dwergvinvis schoot. Het is dan ook mogelijk dat deze walvis, voor hij uiteindelijk stierf, meer dan twee uur lang heeft geleden door de verschrikkelijke harpoenwonden die hij had opgelopen. Dat is niet de manier waarop je zou verwachten dat een moderne en beschaafde samenleving als Noorwegen met dieren omgaat, en het is al helemaal ondenkbaar dat de IWC zoiets zou legaliseren.”

Ook Noren zijn tegen de walvisvaart

Noorwegen is één van de slechts drie landen die het verbod op de commerciële walvisvaart uit 1986 trotseren. Sinds het land in 1993 weer is begonnen met de commerciële walvisvaart, heeft Noorwegen meer dan 8.500 walvissen gedood, hoewel er ook onder de Noren steeds meer openlijke kritiek te horen is.

Volgens Carl-Egil Mastad, de directeur van Dyrebeskyttelsen Norge, zijn er duizenden Noren die “ons steunen in ons verzet tegen deze wrede en overbodige bedrijfstak – juist nu moet de internationale gemeenschap de Noorse walvisvaart veroordelen, en niet goedkeuren.” 

Siri Martinsen, een dierenarts van NOAH – for Dyrs Rettigheter zei: “De Noorse regering houdt vol dat er maar weinig kritiek op de walvisjacht wordt geuit – het wordt tijd dat we bewijzen dat ze het mis hebben. Zonder druk van het publiek zal Noorwegen de walvisvangst niet verminderen of rekening houden met het lijden van de dieren. De mensen moeten het opnemen voor de walvissen, zodat de regering zijn walvisbeleid opnieuw in overweging neemt.”

Verwante artikelen:

  • De walvisjacht: een wreed einde
  • Ondanks verbod gaat de walvisvangst door

65.000 honden gered op Bali

[node:article_summary]

Medewerkers van WSPA-lidorganisatie BAWA (Bali Animal Welfare Association) hebben loslopende honden in het district Gianyar op Bali ingeënt om nieuwe uitbraken...