Betere samenwerking tussen mens en dier: paardenhulp in Cambodja

19/05/2009

Je hebt werkpaarden en luxepaarden, zegt men. Dat onderscheid kent men niet in Cambodja.

De circa 30.000 werkpaarden en –pony’s in Cambodja zijn voor het grootste deel het eigendom van boeren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat worden ze ingezet om zware karren te trekken. Door het slecht gemaakte tuig lopen ze pijnlijke wonden op die al snel geïnfecteerd raken, en omdat vaak ook niet aan hoefverzorging wordt gedaan, zijn veel dieren kreupel.

Zowel voor dieren als mensen is er soms te weinig te eten. Het gebeurt regelmatig dat paarden en hun eigenaren 20 km per dag moeten lopen, alleen maar om vers gras te krijgen. Tot voor kort was er geen enkele diergeneeskundige zorg voor de paarden. Ook werd er geen voorlichting over dierenwelzijn aan de eigenaren gegeven. Zij hebben het beste voor met hun paarden en pony’s, maar het ontbreekt hen vaak aan kennis, kunde en middelen om goed voor hen te zorgen. Dankzij WSPA-donaties wereldwijd is dat allemaal aan het veranderen. Met behulp van uw donaties hebben we een mobiele dierenkliniek gefinancierd. Ook konden we twee pas afgestudeerde Cambodjaanse dierenartsen, Hang Piseth en Nop Rinda, een opleiding laten volgen over de verpleging en verzorging van paarden. Vier maanden lang hebben ze hard gewerkt om de pony’s te behandelen in de steden en dorpen rond de hoofdstad Phnom Pen. Hang Piseth: “Toen we voor het eerst in het dorp Srei Santhor (ongeveer 100 km ten noorden van Phnom Penh) kwamen, woonden meer dan 30 eigenaren van paarden de eerste vergaderingen bij. Een goed begin…” 

Mobiele kliniek is het begin

Door hun betrokkenheid en hard werken raakte de bevolking steeds meer overtuigd van het nut en de noodzaak de paarden goed te behandelen, waardoor Hang Piseth en Nop Rinda het steeds drukker hebben gekregen. Hoewel ze al heel veel hebben gedaan om de ellendige omstandigheden te verlichten waaronder een groot deel van de werkpaarden en –pony’s moet leven, moet er nog veel meer werk worden verzet. Continue voorlichting en uitleg over de problemen moet zorgen dat de eigenaars kundiger worden in de verzorging en inspanning van hun dieren. Andere Cambodjaanse studenten diergeneeskunde aan de landbouwuniversiteit worden met dit project en de mobiele kliniek getraind en doen zo in de praktijk ervaring op. Op deze manier komen er steeds meer dierenartsen die steeds meer eigenaren kunnen voorlichten over de verzorging voor hun paarden. Een goede zaak voor mens en dier.