Burgemeester Constanta: stop het brute doden van honden

29/07/2016

In Constanta, de belangrijkste havenstad van Roemenië, is de jacht op straathonden weer volop geopend. Laat je stem voor deze honden horen en vraag de burgemeester om dit te stoppen.

Vraag de burgemeester van Constanta om contact met ons op te nemen, om zo de zwerfhonden in de stad een (beter) leven te gunnen.

De nieuw gekozen burgemeester Decebal Fägädäu heeft namelijk, anders dan wij hoopten en verwachtten, ervoor gekozen om de zwerfhondenaanpak die sinds 2000 wordt toegepast, voort te zetten. Deze aanpak bestaat uit vangen, opsluiten en, als er niemand binnen veertien dagen de hond adopteert, afmaken. Deze wrede en zinloze praktijken – voor elke afgemaakte hond komt er weer een nieuwe in de plaats – betekent de dood van 4.000 honden per jaar. Daarnaast werkt deze aanpak niet; na 16 jaar deze methode te hebben toegepast is de situatie met betrekking tot de straathonden niet verbeterd. 

Onze oplossing

Samen met onze lokale partner Save the Dogs willen we ook in Constanta, gelegen aan de Zwarte Zee nabij toeristenstranden, een acceptabel en doeltreffend alternatief opzetten. Een alomvattend programma voor het beheren van de plaatselijke hondenpopulatie. Dat bestaat uit:

  • het registreren en micro-chippen van de honden
  • castreren en steriliseren in dierenklinieken
  • het promoten van deze maatregelen via lokale tv en reclame
  • het door World Animal Protection ontwikkelde educatieprogramma op alle scholen uitzetten
  • en tenslotte de ontwikkeling van een adoptieprogramma door een adequaat asiel

Teken de petitie

Op dit terrein bestaan verschillende wetten in Roemenië die – ook – in Constanta niet worden nageleefd. Wij bieden de burgemeester, een machtige functie in dat land, daarom aan om te putten uit onze kennis en ervaring in het beheer van hondenpopulaties en gezamenlijk een programma op maat te ontwikkelen. De eerste stap die moet worden gezet, is dat de burgemeester contact met ons opneemt. Omdat hij dat tot nu toe niet heeft gedaan, moet er druk op hem worden gezet. Teken daarom onze petitie en help daarmee de honden van Constanta.