Campagne ‘Stap van de olifant af!’ wint internationale prijs

05 november 2014

We zijn ontzettend blij en trots dat onze jarenlange inzet tegen het uitbuiten van wilde dieren voor toeristisch vermaak is onderscheiden met een ‘World Responsible Tourism Award’ voor het beste initiatief voor dierenwelzijn.

De World Responsible Tourism Awards zijn in 2004 in het leven geroepen om maatschappelijk verantwoorde veranderingen binnen de reisbranche aan te moedigen. Een nieuwe categorie dit jaar, het ‘Beste initiatief voor dierenwelzijn’, wordt uitgereikt aan organisaties die innovatief zijn en op het gebied van dierenwelzijn leiderschap tonen, aantoonbare resultaten boeken en een langetermijnvisie hebben. 

Met onze campagne ‘Stap van de olifant af!’ zetten we ons vooral in voor olifanten in de toeristenindustrie. We vragen toeristen en reisorganisatie om 'af te stappen van de olifant’, want achter een onschuldig ogende olifantenrit schuilt veel dierenleed.

Stap van de olifant af

Toeristen kunnen ‘afstappen’ door online te beloven nooit (meer) een olifantenrit te maken. Inmiddels hebben al ruim 33.000 mensen in Nederland dit gedaan. Als reisorganisatie kun je 'van de olifant afstappen' door geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden en in plaats daarvan olifantvriendelijke alternatieven op te nemen in het reisaanbod. Een groot aantal Nederlandse reisorganisaties heeft deze stap inmiddels gemaakt. Ook in andere landen, zoals Australië, Denemarken en Zweden, schrappen steeds meer reisorganisaties toeristische attracties met wilde dieren dankzij onze internationale campagne.

De jury van Responsible Travel geeft als reden om de prijs aan World Animal Protection uit te reiken: ”In toerisme werken ze aan het heropvoeden van reisorganisaties die olifantenritten inkopen en stierenvechten of het zwemmen met dolfijnen bejubelen. Maar ook doen ze aan voorlichting richting consumenten via publiekscampagnes en petities. En deze mensen zijn meer dan gekwalificeerd om voor te lichten en de problemen aan te pakken, aangezien zij met succes hebben een einde hebben gemaakt aan berendansen in India, Turkije en Griekenland.”

Julie Middelkoop, Programmamanager bij World Animal Protection Nederland zegt hierover: "Deze prijs is het bewijs dat er binnen de reisbranche steeds meer aandacht is voor dierenwelzijn. Meer en meer reisorganisaties vragen om onze expertise en nemen concrete stappen om het leven van dieren te verbeteren. Bijvoorbeeld door geen olifantenritten meer aan te bieden.

Om veilig voor olifantenritten te kunnen worden ingezet moet  van olifanten op jonge leeftijd de wil worden gebroken, een zeer pijnlijk en stressvol proces dat het dier de rest van haar leven meedraagt."

World Animal Protection feliciteert de South African Animal Sanctuary Alliance (SAASA), waarmee we deze belangrijke prijs mogen delen.

Kom ook in actie voor wilde dieren die worden uitgebuit voor toeristisch vermaak

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp