Conferentie duurzaam toerisme: stap van de olifant af!

14/06/2013

Op 13 juni 2013 werd de Groeneveld Conferentie gehouden, hét toonaangevende Nederlandse evenement voor kennisuitwisseling over duurzaam toerisme.

Dit keer stond de conferentie in teken van dierenwelzijn en WSPA was aanwezig om voorlichting te geven over waarom olifantenritjes – en shows uit het reisaanbod geschrapt moeten worden. Er bleek brede overeenstemming te zijn dat zulke activiteiten onacceptabel zijn.

Overeenstemming

Eigenlijk wisten alle aanwezigen het al: olifantenritjes – en shows brengen onacceptabel dierenleed met zich mee. Niet alleen ondergaan olifanten vaak wrede trainingen en zware lichamelijke en geestelijke mishandeling, ook worden ze op onverantwoorde wijze belast en schiet hun huisvesting ernstig tekort – zo staan ze vaak urenlang vastgeketend. Daarbovenop komt nog het probleem dat om aan de vraag naar olifanten voor toeristische attracties te voldoen, jonge olifanten uit het wild worden gevangen. Ouderdieren, die hun jongen willen beschermen, worden daarbij veelal doodgeschoten.

Toeristenindustrie, van probleem naar oplossing

WSPA hoopt dat de reisorganisaties die nog steeds deze excursies aanbieden, nu snel de daad bij het woord voegen en overstappen op olifantvriendelijke alternatieven. Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma’s van WSPA Nederland: ‘Het olifantenleed dat door de ritjes en shows wordt veroorzaakt, is feitelijk een probleem dat door de toeristenindustrie is ontstaan. Maar zij heeft ook de sleutel in handen om het op te lossen: door olifantenritjes en –shows te mijden en voortaan alleen nog verantwoorde excursies naar goede olifantenopvangparken aan te bieden. Wij roepen ze op die stap nu daadwerkelijk te maken.

Diervriendelijk op vakantie

Behalve de olifanten kwamen op de conferentie natuurlijk ook andere dierenthema’s aan bod waarop de toeristenbranche invloed heeft en waarvoor zij verantwoordelijkheid draagt. Maar uiteraard is het ook van het grootste belang dat individuele vakantiegangers hun steentje bijdragen. Waar je op moet letten om diervriendelijk op vakantie te gaan, lees je hier.De Groeneveld conferentie werd georganiseerd door IDUT, Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme, in samenwerking met MVO Nederland.


Verwante artikelen:

  • Kom in actie voor olifanten!
  • Olifanten beschermen met chilli

Werelds oudste beer overleden

beer-Gheorge

Met een zwaar gemoed ontvingen we onlangs het bericht dat Andreas, een 50-jarige Europese bruine beer, vorige maand is overleden in een Grieks berenreservaat....