Dag 3 in Suriname! - Dagboek van reporter Fleur

21/10/2017

Fleur won onze Razende Luiaard Reporter-actie en reisde dankzij onze vrienden van Fox, verre reizen van ANWB, naar Suriname om verslag te doen van het lot en leven van de luiaard in de toeristenindustrie. Lees hier over Fleur haar derde dag in het Zuid-Amerikaanse land.

"Ik ben inmiddels een aantal dagen in Suriname, en ik begin steeds meer verliefd te worden op dit land. Het eten is heerlijk en gevarieerd, de mensen zijn vriendelijk en de zon schijnt altijd. Nou ja, tussen de tropische regenbuien door…

Hoe meer tijd ik doorbreng op de opvang, hoe meer bewondering ik krijg voor Monique en haar vrijwilligers. Ik kan me niet voorstellen dat Monique tot kortgeleden de opvang nog runde vanuit haar eigen huis – 12 jaar lang! De verhalen die ik hoor van vrijwilligers zijn erg leuk: kennelijk hingen de luiaards overal en nergens in huis, met name in de badkamer. Dat de huidige plek een betere locatie is voor de luiaards, dat staat natuurlijk vast. Vooral omdat dit gebouw aan de rand staat van het regenwoud, en de luiaards dus heel makkelijk terug kunnen worden gezet in de natuur. Daarnaast zijn er enkele luiaards die nog weleens terugkomen om even hoi te zeggen. Ze zitten dan hoog in één van de bomen in de buurt, en blijven daar soms heel lang zitten! Erg bijzonder. Monique heeft dan ook een speciale verrekijker op het dek geïnstalleerd om af en toe te kijken welke luiaard er voorbijkomt. Grappig genoeg weten de vrijwilligers soms beter welke luiaard het is, zij herkennen ze allemaal.

Vandaag gaan we wel iets heel bijzonders doen: we gaan twee luiaards laten proefklimmen. Het gaat om Christine en Inke, twee luiaards van wie de nagels door mensen zijn afgehakt. Dit gebeurt vaak in de toerisme industrie of wanneer mensen een luiaard in huis houden.

Luiaard Inke. Haar nagels zijn afgehakt waardoor ze nu niet zo goed kan klimmen.

De nagels worden afgehakt, omdat mensen bang zijn voor hun klauwen. Een vreselijke gewoonte, want luiaards hebben hun klauwen nodig voor heel veel dingen: van eten en zichzelf schoonmaken tot goed in de boom kunnen klimmen. Daarnaast is het ontzettend pijnlijk voor de dieren: deze nagels zijn eigenlijk hetzelfde als ons bovenste vingerkootjes. Dus je kan je voorstellen hoe dat voelt… en hoe het is om deze te moeten missen. De luiaards kunnen hierdoor een heleboel dingen niet meer. Gelukkig groeien de nagels wel weer aan, maar dit duurt zo’n anderhalf tot twee jaar.

Totdat de nagels zijn aangegroeid, verblijven de luiaards bij Monique. Zij zorgt voor ze en neemt ze af en toe ook mee om ze te laten proefklimmen in de boom. Als het goed genoeg gaat, mogen ze zo snel mogelijk weer het wild in, ook als de nagels nog niet volledig zijn aangegroeid. Het belangrijkste is dat de luiaards goed weten te klimmen en hoog in de boom kunnen blijven zitten, zodat ze geen makkelijke prooi zijn voor roofdieren.

Helaas gaat het bij luiaard Christine nog niet zo goed. Na een tijdje klimmen valt ze van vrij hoog naar beneden. Gelukkig kunnen luiaards dit hebben! Ze kijkt even versuft op maar gaat dan gewoon weer verder tot de orde van de dag.

Luiaard Christine oefent met het klimmen in een boom. 

Met luiaard Inke gaat het gelukkig een stuk beter: zij klimt vol enthousiasme direct naar het hoogste en verste topje van de boom! En daar blijft ze lekker zitten. Een goed teken, want dit betekent dat ze snel weer naar ‘huis’ mag: de natuur in! Fijn nieuws, want het viel al op dat Inke constant als ze in haar verblijf zat takjes van buiten haar grote kooi probeerde te pakken.

Monique denkt dat het vrij stressvol voor de luiaards kan zijn om constant het regenwoud te zien, maar er niet naartoe te kunnen. Ook daarom is het zo belangrijk dat de intensive care (uit mijn vorige vlog) af wordt gemaakt. Dan kunnen de luiaards hier verblijven en oefenen met klimmen, zonder dat ze constant het oerwoud buiten zien.

Terwijl ik de verhalen aanhoor van hoe Christine en Inke zijn gevonden, realiseer ik me nogmaals wat een geweldig werk Monique verzet. Ze heeft een ontzettend groot hart, niet alleen voor de luiaards maar voor alle dieren en mensen."

Bekijk hier hoe dag 3 in Suriname eruit zag voor fleur:

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Help mee wilde dieren zoals luiaards een beter leven te geven en onderteken onze richtlijnen voor een verantwoorde selfie met een wild dier. 

Onderteken de richtlijnen

Gesponsord door Fox, verre reizen van ANWB: