Dag 4 in Suriname! - Dagboek van reporter Fleur

24/10/2017

Fleur won onze Razende Luiaard Reporter-actie en reisde dankzij onze vrienden van Fox, verre reizen van ANWB, naar Suriname om verslag te doen van het lot en leven van de luiaard in de toeristenindustrie. Lees hier over Fleur haar vierde dag in het Zuid-Amerikaanse land.

“Het blijft ontzettend inspirerend om mee te helpen bij de opvang van Monique. De hele dag is ze druk in de weer met de zorg voor alle dieren in de opvang en met de andere projecten die ze runt vanuit haar stichting. Gelukkig heeft ze een aantal vrijwilligers die trouw één of meerdere dagen per week komen helpen. Verder is er op dit moment een Nederlandse stagiaire, Anouk, die ook zorg draagt voor de luiaards die op dit moment worden opgevangen.

Monique vertelt me dat ze eigenlijk per toeval is begonnen met haar stichting. Ergens in Suriname werd een luiaard gevonden en deze moest verzorgd worden. Iemand vroeg Monique of zij dit wilde doen en zo ving ze plots haar eerste luiaard op.

Zoals ik vertelde in mijn vorige blog deed ze dit dus gewoon vanuit haar eigen huis in Paramaribo! Na deze eerste luiaard kwamen er steeds meer luiaards. Voor ze het wist, hing het hele huis vol met luiaards en liepen er overal vrijwilligers om Monique te helpen. 

In Suriname is ze inmiddels de eerste persoon die mensen bellen zodra er een wild dier wordt gevonden, meestal nog voordat de Dierenbescherming wordt gebeld! Als ik Monique interview voor een van mijn video’s en vraag naar haar motivatie om luiaards en andere wilde dieren te helpen, komt er grappig genoeg niet een heel duidelijk antwoord. Voor haar is het namelijk zo vanzelfsprekend om dieren in nood te helpen, dat ze eigenlijk nooit echt heeft stilgestaan bij deze vraag. Zo lijkt het in ieder geval. Dieren zijn hulpeloos en hebben geen stem, geeft ze aan, en het voelt als haar plicht om hen op deze manier te kunnen helpen en een stem te kunnen geven.

Monique Pool redde met haar stichting Green Heritage Fund Suriname al zo'n 600 luiaards

Een van de problematische ontwikkelingen die Monique ziet, naast het afhakken van de nagels waar ik het in mijn vorige vlog over had, is de selfie-trend. Luiaards worden overal ter wereld te pas en te onpas gevangengenomen, vastgezet en gebruikt voor toeristen om mee op de foto te gaan en mee te knuffelen. Dit geldt trouwens niet alleen voor luiaards. Ook andere wilde dieren worden ingezet als een soort fotoaccessoire voor toeristen. Het aantal selfies met wilde dieren op Instagram is in slechts drie jaar zelfs met 292 procent gestegen. Bijna de helft van deze foto’s zijn ‘slecht’: het zijn selfies waarin toeristen wilde dieren aanraken, knuffelen of vasthouden.

Luiaards zien er erg schattig uit, doen eigenlijk niks en het lijkt alsof ze het allemaal wel prima vinden. Niks is minder waar; naast dat dit overduidelijk onnatuurlijk gedrag is, krijgen luiaards ook nog eens ontzettend veel stress als ze de hele dag door verschillende mensen worden aangeraakt. Ze kunnen hier zelfs een hartritmestoornis aan overhouden, waar ze in het ergste geval aan kunnen overlijden. Daarnaast kunnen ze ook ziektes oplopen die door mensen worden overgedragen. Helaas is dit iets wat veel mensen zich niet beseffen.

Luiaards lijken altijd te glimlachen

Monique probeert in ieder geval in haar eigen opvang te benadrukken dat alle luiaards zo snel mogelijk weer worden vrijgelaten in het wild. Bezoekers die graag foto’s willen maken met een luiaard, mogen dit doen op het moment van zo’n vrijlating. Uiteraard niet door ze vast te houden, maar door op gepaste afstand een selfie te maken met de luiaard in de boom op de achtergrond. Op deze manier kunnen andere mensen die de foto’s zien, zich realiseren dat dit de enige juiste manier is om op de foto te gaan met een dier: in zijn natuurlijke omgeving."

Bekijk hier hoe dag 4 in Suriname eruit zag voor fleur:

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Help mee wilde dieren zoals luiaards een beter leven te geven en onderteken onze richtlijnen voor een verantwoorde selfie met een wild dier. 

Onderteken de belofte

Gesponsord door FOX, verre reizen van ANWB: