Dieren in Costa Rica krijgen essentiële hulp

16/03/2009

In goede samenwerking hebben noodhulpteams van WSPA, lidorganisaties en donateurs over de hele wereld hun krachten verenigd. Om zo de noodzakelijke hulp te bieden aan de dieren die het slachtoffer waren van de aardbeving in Costa Rica, op 8 januari van dit jaar.

Een dankbare familie die was herenigd met hun hond, adopteerde ook een kat die we gered hadden en doopten hem ‘Wispa’.

De aardbeving had een kracht van 6.1 op de schaal van Richter en was de zwaarste die Costa Rica in 150 jaar heeft doorgemaakt.De aardbeving veroorzaakte direct al grote verwoestingen en duizenden mensen waren gedwongen te evacueren naar tijdelijke onderkomens. De noodtoestand werd uitgeroepen.

Samenwerken om dieren te helpen

Ook duizenden dieren, waaronder koeien, varkens, kippen, katten en honden, hadden te lijden onder de aardbeving. Dankzij medestanders over de hele wereld, lokale lidorganisaties, vrijwilligers en donateurs, kon het WSPA noodhulpteam gedurende drie weken op de ramplocatie werken en de dieren hulp bieden. Het team werd ook geïnterviewd op een nationaal nieuwsstation, wat resulteerde in ongekende steun van het publiek. Bij het kantoor van WSPA Zuid-Amerika stonden elke dag mensen in de rij die donaties en zakken honden- en kattenvoer kwamen brengen!

6.300 dieren gered

In totaal kon het team aan meer dan 6.300 dieren de meest noodzakelijke hulp bieden.

"In het begin hadden we groepen die alleen maar rondtrokken en in alle alleenstaande huizen de achtergelaten katten en honden losmaakten en te eten gaven," zegt Murillo, de diergeneeskundige coördinator van het noodhulpteam van WSPA. "Eén van de lokale lidorganisaties leende ons ook een mobiele kliniek om gewonde en zieke dieren te behandelen. Later hebben we een tijdelijk onderkomen opgezet om de achtergelaten huisdieren in op te vangen tot hun baasjes ze weer konden ophalen. We hebben tienduizenden liters water naar de boerderijen vervoerd en de dieren inentingen en antibiotica gegeven om de verspreiding van ziektes en infecties te voorkomen."

Toen de druk achter de hulpactie wat minder werd, concentreerde het team zich op de hereniging van huisdieren met hun eigenaren. Daarvoor plaatsten ze advertenties en hingen ze posters op in de getroffen gemeentes. Midden februari werd de laatste hond bij zijn baasje teruggebracht.  

“De mensen, die zoveel kwijt waren geraakt, waren dolgelukkig wanneer ze hun huisdieren terugkregen,” aldus Murillo. “Een dankbare familie die was herenigd met hun hond, adopteerde ook een kat die we gered hadden en doopten hem ‘Wispa’.

Klik hier om het werk van WSPA te steunen