In drie maanden tijd sterft weer een dier bij SeaWorld San Antonio

27/02/2016

Dart, een twaalfjarige witgestreepte dolfijn is begin februari overleden, nadat een achttienjarige orka en een tweejarige witte dolfijn al eerder waren gestorven.

''Voor iedereen die van dolfijnen en orka’s houdt, hebben wij een simpel advies: koop geen kaartjes om hen te zien in optredens waar zij voor gevangen zijn.''

Het Amerikaanse SeaWorld San Antonio heeft gemeld dat er een derde dier is overleden in drie maanden tijd. Op donderdag 4 februari is Dart dood gegaan, terwijl in december Unna de orka en in november Stella de witte dolfijn zijn overleden. De reden voor het sterven van Dart is nog onduidelijk, maar het is bekend dat zeezoogdieren in gevangenschap vaak worden blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën. Ook lijden de dieren onder stress.

Normaal gesproken kunnen witgestreepte dolfijnen tot wel zestig jaar oud worden. Vrouwelijke orka’s in het wild worden tachtig tot negentig  jaar oud en witte dolfijnen vijfendertig tot vijftig jaar.

 

‘’Wij vinden het heel erg om voor de derde keer in korte tijd te horen over de dood van een jong zeezoogdier bij SeaWorld San Antonio. Wij sporen SeaWorld aan om de autopsieresultaten van deze dieren openbaar te maken,’’ zegt Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland. ‘’Zeezoogdieren die gebruikt worden voor toeristische shows leven in een volstrekt onnatuurlijke en beperkte omgeving, anders dan hun wilde soortgenoten die vrij in de oceaan kunnen zwemmen. Dolfijnen en orka’s horen in het wild en niet in betonnen tanks. Voor iedereen die van dolfijnen en orka’s houdt, hebben wij een simpel advies: koop geen kaartjes om hen te zien in optredens waar zij voor gevangen zijn.’’De gegevens van de geboorte en sterfte van zeezoogdieren in de toeristische sector worden alleen bekend gemaakt aan het publiek als de eigenaren dat willen, waardoor de exacte levensverwachting van dolfijnen en orka’s in gevangenschap onbekend is. Ogenschijnlijk gezonde, gevangen walvisachtigen sterven regelmatig op relatief jonge leeftijd, vaak zonder (enig) voorteken en aan compleet andere oorzaken dan hun wilde soortgenoten. Kortgezegd: een paar zeezoogdieren leven tot zij oud zijn, en als ze dat al doen, dan moeten ze optreden tot ze niet meer kunnen.

Dolfijnen in gevangenschap krijgen dode vissen van de trainers om hen te motiveren voor optredens, maar wilde dolfijnen zijn jagers en geen aaseters. Veel gevangen dolfijnen verbranden door de zon en lijden aan andere huidbeschadigingen, omdat zij niet kunnen vluchten naar de dieptes van de oceaan.World Animal Protection steunt de voorgestelde Orca Responsibility and Care Advancement (ORCA) Act, bepleit door het Amerikaanse congreslid Adam Schiff, voor een verbod tegen het importeren en exporteren van orka’s voor publieke tentoonstellingen. Zeezoogdieren zijn wilde dieren, geen entertainers. Klik hier om ons nieuwe wereldwijde rapport te lezen over het lijden van dolfijnen in shows en andere wilde dieren in toerisme. Doe mee met onze beweging en help ons om hen te helpen.