Duizenden honden nodeloos afgemaakt in China

17/06/2009

In Centraal-China zijn bij een grote ruiming meer dan 36.000 honden afgemaakt.

Dit vond plaats als reflex op berichten over rabiësgevallen bij mensen. Maar de actie gaat voorbij aan alle bewijzen dat een humaan vaccinatieprogramma voor honden de enige manier is om de verspreiding van deze gevaarlijke ziekte tegen te gaan.

Tijdens de nietsontziende ruimingsactie in Hanzhong, in de provincie Shaanxi, werden zowel zwerfhonden als huisdieren van de straat gehaald, tot ontsteltenis van de eigenaren.

De lokale autoriteiten beweerden dat ze een vaccinatieprogramma voor de honden uitvoerden, maar in werkelijkheid gold dat voor slechts een kleine minderheid van de dieren. In plaats daarvan zijn mensen uit de stad betaald om de honden dood te knuppelen, in de overtuiging dat hiermee de rabiës zou worden opgelost.

De meeste mensen in China zijn geen voorstander van dergelijke methoden. Het aantal huisdieren in China groeit snel, en een recent opinieonderzoek geeft aan dat meer dan 70% van de Chinese bevolking de ruimingsactie in Hanzhong afkeurt. 

Een oplossing die beter is voor iedereen

Het bureau van WSPA in Beijing dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan om humane methoden toe te passen om rabiës (hondsdolheid) onder controle te krijgen. Wij spreken ons uit tegen de ruiming en we overleggen met de centrale regering en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om een alternatief onder de aandacht  te brengen waarin de dieren niet wreed worden behandeld.

Met WSPA en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) is de WHO van mening dat het zonder meer ruimen van dieren weinig effect heeft bij het beperken van hondenpopulaties en het voorkomen van rabiës.

In plaats daarvan propageert deze invloedrijke organisatie – die met WSPA heeft samengewerkt aan de ontwikkeling van humane programma’s tegen rabiës -  een humanere ‘one health’ benadering, gericht op de gezondheid van zowel mens als dier.

Daarvoor is een veelomvattende en humane strategie nodig, waarbij voorlichting van het publiek over het voorkomen van rabiës en de verantwoordelijkheid van huisdiereigenaars gecombineerd wordt met een massaal vaccinatieprogramma voor honden.

Dr. Elly Hiby van WSPA legt uit: “WSPA heeft met veel partners in Azië, Afrika en Latijns-Amerika samengewerkt om humane en effectieve maatregelen tegen rabiës te ontwikkelen. Ruimingen werken gewoon niet – mensen willen hun honden houden en zullen ze beschermen en verstoppen, en dat is niet anders in China. Maar als de autoriteiten in plaats daarvan samenwerken met de eigenaren om de honden in te enten, zal er een hondenpopulatie ontstaan die immuun is voor rabiës. Daardoor wordt de hele bevolking beschermd.”

Door op termijn de verspreiding van rabiës onder honden te stoppen, zouden de inwoners van Hanzhong beter beschermd worden tegen deze ziekte dan door terug te vallen op deze ernstige en grootschalige wreedheden. En door voorlichting kan worden gezorgd dat deze oplossing ook op lange termijn werkt. 

 

Voor sommige dieren te laat, maar voor andere biedt een nieuwe wet hoop

Onlangs hebben deskundigen het ontwerp voor de eerste dierenbeschermingswet van China voltooid. Momenteel wordt deze herzien en daarna voorgelegd aan de regering en het partijcongres.

Volgens het wetsontwerp zou dierenmishandeling worden verboden, inclusief het ruimen van honden. Als deze wet wordt aangenomen, zou dat de eerste keer zijn dat het concept ‘dierenwelzijn’ in de Chinese wetgeving wordt genoemd.

WSPA is blij met deze ontwikkeling, maar maakt zich zorgen dat er geen tijdstip is vastgelegd waarop de wet wordt ingediend - die al voor duizenden honden te laat komt. 

 

Wat u kunt doen om de honden nu te helpen

Om te laten zien dat u zich zorgen maakt over het welzijn van de honden in Hanzhong, kunt u een beleefde, persoonlijke brief aan de Chinese ambassade in Nederland sturen.

Leg uit dat u teleurgesteld bent over de inhumane reactie in China, en wijs erop dat het ruimen van honden volgens de WHO en de OIE niet werkt bij het bestrijden van rabiës.

Dergelijke beleefde brieven zullen van dienst zijn voor WSPA en andere dierenbeschermingsorganisaties die in China werken. Ze laten de regering weten dat de wereld toekijkt en erop aandringt om bewezen en diervriendelijke methoden te gebruiken voor de bescherming van de publieke gezondheid.

Lees hier over de door WSPA gefinancierde zwerfdierprogramma’s in Sierra Leone en Nepal

Walvissen spotten – niet jagen!

Walvis spotten

Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) laat WSPA zien dat er ook positieve manieren zijn waarop van je deze...