Educatief project Roemenië in 2016 landelijk

23/12/2015

In de zomer van 2015 heeft World Animal Protection samen met ‘Save the dogs and other animals’ een educatief project opgezet en uitgevoerd in Roemenië. De focus lag daarbij op basisschoolleerlingen. Immers, kinderen die goed geïnformeerd zijn, gaan ook op een verantwoorde manier met dieren om.

'De kinderen leerden hoe zij een verantwoordelijke en respectvolle hondeneigenaar kunnen zijn.'

In Roemenië leven nogal wat dieren, vooral honden, in zeer slechte omstandigheden. Er zwerven duizenden honden, die vaak ziek zijn en onvoldoende voedsel en water hebben, over straat. Om hiervoor aandacht te vragen ,zijn wij naar diverse basisscholen geweest om kinderen van 6 tot 11 jaar het verzorgen en het houden van een dier bij te brengen.  Op die manier hopen wij dat de kinderen respectvol met dieren omgaan en dit weer overbrengen op de volwassenen om hen heen.

De honden die op straat leven, zijn gedumpt en zo in slechte omstandigheden terecht gekomen. Ze zijn niet gesteriliseerd waardoor ze pups krijgen. Een vicieuze cirkel. Dit is alleen op te lossen door mensen te leren dat het anders moet.  

Door middel van meerdere educatieve projecten hebben wij  enkele punten onder de aandacht weten te brengen, waaronder vaccinatie, sterilisatie en chippen van honden, het geven van de juiste voeding en onderdak. Voorts het voorkómen van zwerfhonden aangezien die een negatief effect hebben op de samenleving.  De kinderen leerden hoe zij een verantwoordelijke en respectvolle hondeneigenaar kunnen zijn.

Ook zijn de leerlingen naar een lokale opvang voor dieren geweest.  Ze reageerden erg enthousiast op de dieren en op de informatie die zijn over hen ontvingen. In een tweede cyclus van lessen konden de kinderen een mobiele kliniek bezoek. Daar konden zij met eigen ogen zien hoe honden gechipt worden, hoe dit op een veilige manier gebeurt en konden zij vragen stellen aan de aanwezige dierenarts.

Met deze projecten hebben wij zo’n 1665 leerlingen bereikt, een groot succes. In 2016 zal dit project dan ook op grotere schaal worden voortgezet. Wij zijn erg verheugd dat wij dit, met goedkeuring van het Roemeense ministerie van Onderwijs in, op landelijk niveau kunnen uitbreiden.