Een nieuwe beer in Balkasar

15/12/2010

Enkele uren voor ze werd gered onderging de zes jaar oude vrouwtjesbeer haar laatste beer-hondengevecht. Daarna, vorige week, werd ze naar het reservaat in Balkasar gebracht.

Nog maar een paar weken geleden werd Chowti, een Aziatische zwarte beer, vastgebonden en aangevallen door honden die haar beten en openreten, terwijl mensen er voor hun plezier naar keken. Voor haar was het gewoon één van de vele gevechten die ze van haar eigenaar, Fida Hussain, met de honden moest houden. Gelukkig zou dit haar laatste gevecht zijn. De medewerkers van het Bioresource Research Centre (BRC) in Pakistan hadden de gangen van Hussain een tijdlang gevolgd. Ze hadden hem met Chowti op verschillende plaatsen in de provincies Punjab en Sindh waargenomen, en hadden hem herhaaldelijk financiële en persoonlijke hulp aangeboden bij het vinden van nieuwe middelen van bestaan,een bestaan waarin dierenmishandeling geen rol meer zou spelen. Maar hij verzette zich tegen alle pogingen om hem op te nemen in het Alternate Livelihood (‘andere middelen van bestaan’) project van het BRC. Toen hij en Chowti vervolgens, op 11 november, werden ontdekt bij dat laatste beer-hondengevecht in Sindh, werden medewerkers van het provinciale Wildlife Departement gewaarschuwd (het departement voor wilde dieren van de regering van Sindh). Die grepen onmiddellijk in.

Samen in actie komen, om een maximaal effect te bereiken

Het Wildlife Department in Sindh speelde een buitengewoon belangrijke rol bij deze redding – als zij niet zo snel hadden gereageerd op de informatie over het beer-hondengevecht, zou Hussain Chowti weer meegenomen hebben. De medewerkers van BRC hadden dan weer helemaal van voor af aan moeten beginnen met het opsporen en volgen van de berin, terwijl haar ellendige situatie zou voortduren.

 

“Toen we Chowti eenmaal in beslag genomen hadden, zijn we direct op pad gegaan. We hebben haar naar Balkasar gereden in een auto die we van het Wildlife Department hadden geleend. Onderweg stopten we heel regelmatig om Chowti even te laten bijkomen van de langdurige opsluiting in de transportkooi,” zei Moazam Fayyaz, manager van Alternative Livelihoods bij het BRC. Hij begeleidde Chowti naar Balkasar, samen met twee ambtenaren van het Wildlife Department. “Toen we Chowti vonden, zat ze onder de verse wonden die waren veroorzaakt door de honden. Chowti is aan beide ogen blind, zodat de gevechten met de honden voor haar nog verschrikkelijker moeten zijn geweest. Er waren invloedrijke mensen betrokken bij de organisatie van dit gevecht, reden waarom we snel moesten zijn en haar onmiddellijk moesten weghalen.”

 

Toen Chowti uiteindelijk bij het door WSPA gefinancierde reservaat in Balkasar aankwam, onderwierpen de medewerkers haar aan een medisch onderzoek, verwijderden de ring die ze door haar snuit had, en wasten haar wonden. Ze gaven haar een kalmerend middel, zodat ze tot rust kon komen en later werd ze werd ze vrijgelaten in de quarantaineruimte van het reservaat.

Met kleine stapjes vooruit

We zullen goed op Chowti moeten letten, de komende dagen,” zei Fakhar-i-Abbas, de directeur van het BRC. “Vanuit de quarantaineruimte wordt ze naar het trainingsgebied gebracht, waar ze ongeveer drie weken zal doorbrengen voor we haar in het open deel van het reservaat kunnen vrijlaten.”

 

Omdat ze aan beide ogen blind is, zal Chowti niet eens in staat zijn om het daglicht te zien als de luiken van de quarantaineruimte open gaan. Ze zal moeten vertrouwen op haar reukzin en op de tast naar buiten moeten zien te komen. Maar ze zal in veiligheid zijn, en goed gevoed en verzorgd worden.Fida Hussain zelf zal nu een nieuwe manier moeten vinden om in zijn levensonderhoud te voorzien – alleen, omdat hij alle hulp heeft afgewezen die hem vóór de inbeslagname van Chowti is aangeboden. “Meer dan vier jaar heeft hij Chowti gebruikt om aan de kost te komen,en daarbij heeft hij haar drie of vier maal per maand naar beer-hondengevechten genomen, “ zei Fakhar. “Als hij met ons had willen samenwerken en de beer had afgestaan, had hij hulp kunnen hebben gekregen bij het opzetten van een nieuwe zaak, zoals een kruidenierswinkeltje of een riksjabedrijfje. Maar nu moet hij het alleen doen.”“We weten dat er nog heel veel meer beren als Chowti in Pakistan zijn, beren die moeten lijden door toedoen van hun eigenaren, en door de landheren die het goedvinden dat deze gevechten op hun land plaatsvinden. Maar we hebben geweldig veel steun gekregen van de provinciale autoriteiten, en we weten dat Chowti niet de laatste beer zal zijn die we redden.”

 

Lees hier meer over onze campagne om een eind te maken aan de beer-hondengevechten in Pakistan. We hebben uw hulp nodig om een einde te kunnen maken aan deze gevechten in Pakistan en om, voor beren als Chowti, het berenreservaat in Balkasar in stand te kunnen houden. 

Verwante artikelen:

  • Beer-hondengevechten
  • Een barbaars, bloedig gevecht