Eerste Japanse walvisjacht in 2011

03 februari 2011

Japan is het eerste land dat walvissen heeft gedood in 2011, en wel in de Zuidelijke Oceaan, het beschermde zeegebied rond Antarctica.

Walvisactivisten hebben op 25 januari gezien hoe tenminste één walvis werd gedood in de ongerepte Zuidelijke Oceaan. Dat is een gebied dat door de IWC (Internationale Walvisvaartcommissie) is aangewezen als walvisreservaat. De daders waren Japanse walvisvaarders, die voor 2011 een quotum hebben gekregen waardoor meer dan 1000 walvissen zullen worden geslacht. Behalve dat er 935 dwergvinvissen en 50 vinvissen mogen worden afgemaakt, wordt dit ook het derde jachtseizoen waarin er 50 bultruggen op het lijstje van Japan staan – een concessie die is gedaan nadat het Japan niet was gelukt om het verbod op de commerciële walvisvaart te laten herroepen.

Slechts ongeveer 40% van de walvissen die bij de Japanse walvisvaart worden geharpoeneerd, sterft binnen 10 seconden nadat ze zijn geraakt. Dat betekent dat dit jaar ongeveer 600 walvissen het slachtoffer zal worden van afschuwelijke wreedheden. Ze zullen een langdurige marteldood sterven – soms gedurende meer dan een uur - door de  verschrikkelijke wonden die ze worden toegebracht.

De programmamanager Zeezoogdieren van WSPA, Joanna Toole, zei daarover: “Het tart elke vorm van logica dat deze wrede slachtpartijen nog mogen doorgaan, ondanks heftige internationale veroordelingen en een totaal ingezakte markt voor walvisvlees. De commerciële walvisvaart veroorzaakt lijden op immense schaal – waar de jacht ook plaatsvindt en welke walvissoort het ook betreft. Dit is een achterhaalde en overbodige industrie, die al lang tot het verleden zouden moeten behoren.”

Scandinavische landen gaan door met de jacht op walvissen

Terwijl in de Zuidelijke Oceaan Japan al aan het jachtseizoen van 2011 is begonnen, maken Noorwegen en IJsland, de andere walvisvarende naties, zich op voor de onnodige slachtpartij op nog eens meer dan 1.300 walvissen.

Traditioneel begint het jachtseizoen in Noorwegen in april. Het land heeft bekend gemaakt dat hun quotum voor 2011 is vastgesteld op 1286 dwergvinvissen, hetzelfde als in 2010. Als er inderdaad zoveel worden gevangen, zou dat de grootste commerciële walvisvangst ter wereld zijn.

Door de teruglopende verkoop van walvisvleesproducten hebben de Noorse walvisvaarders de laatste jaren echter maar een derde van het toegewezen quotum gevangen. WSPA en andere organisaties zien dat als een duidelijke indicatie dat de industrie op zijn retour is.

Onafhankelijk hiervan heeft de minister van Economische Zaken van de VS, Gary Locke, kritiek uitgeoefend op het feit dat IJsland de handel in producten van de vinvis hervat heeft. Dat was een reactie op de export van meer dan 800 ton walvisproducten vorig jaar, waaronder ook vlees van de bedreigde vinvis. IJsland heeft op het moment een jaarlijks overdraagbaar quotum voor 100 dwergvinvissen en 150 vinvissen.

WSPA en de Engelse regering werken samen

Dit jaar zal WSPA er bij de IWC erop aandringen om de fundamentele welzijnsproblemen van de walvisvangst serieus aan te pakken. Samen met de regering van Groot-Brittannië organiseren we een workshop over het welzijn van walvissen en de ethiek voor wetenschappers en beleidsmakers. Die zal op 22 en 23 maart worden gehouden op het Eden Project in Cornwall, Groot-Brittannië.

Tijdens de vergadering van de IWC vorig jaar werd het voorstel van Groot-Brittannië om deze workshop te houden met groot enthousiasme begroet door veel andere landen, waaronder België, Australië, Argentinië, Nieuw Zeeland, Ecuador, Nederland, Duitsland, Portugal, Costa Rica, India en Brazilië.

De workshop zal worden bijgewoond door internationale experts op het gebied van dierenwelzijn en ethiek; zij zullen de aangeboden informatie analyseren en bespreken. Alle aanbevelingen waarover tijdens de workshop overeenstemming wordt bereikt, zullen worden opgenomen in een rapport. Dat is bedoeld om de IWC inzicht te geven hoe op het moment internationaal over dierenwelzijn, -wetenschap en -management wordt gedacht. Ook zullen er de wetenschappelijke standpunten over dierethiek in worden gepresenteerd. WSPA hoopt dat de Commissie hierdoor in de toekomst tot verlichte en progressieve beslissingen zal komen over de walvisvangst en andere zaken die betrekking hebben op het welzijn van deze prachtige dieren.

Verwante artikelen:

  • De walvisjacht: een wreed einde
  • Ondanks verbod gaat de walvisvangst door
  • Downloads and resources
Categorieën: 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp