Het leven van een dolfijn in gevangenschap

02/03/2016

Nog altijd worden dolfijnen uit het wild gehaald voor dolfinaria. Dolfijnen zijn geen entertainers.

''Door dit soort shows te blijven bezoeken, draag je bij aan deze industrie en zullen er steeds weer dolfijnen worden weggehaald uit het wild om te moeten leven in gevangenschap.''

Dolfijnen horen vrij te kunnen zwemmen in de oceaan en niet opgesloten te zitten in betonnen tanks of kunstmatige meertjes. Wilde dolfijnen zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag, ze foerageren, spelen met hun schoolgenoten, paren en gebruiken hun echolocatie om hun omgeving in de oceaan te verkennen. Dit staat in grote tegenstelling tot dolfijnen in gevangenschap: zij zijn gedwongen om eindeloos rondjes te zwemmen in een saaie, nagemaakte omgeving, moeten leven met onbekende dolfijnen (en andere zeezoogdieren) en vertonen onnatuurlijk gedrag. Ook worden dolfijnen in gevangenschap blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën.

Onnatuurlijk gedrag

Een dolfijn in gevangenschap toont ander gedrag dan een dolfijn in het wild:

De dolfijnen steken hun hoofd boven water. Dolfijnen in gevangenschap besteden tachtig procent van hun tijd aan de oppervlakte van het water, om te zoeken naar (restjes) voedsel en aandacht. Dit is het tegenovergestelde van wilde dolfijnen die juist tachtig procent van hun tijd onder water verblijven, waar ze spelen, jagen en de omgeving verkennen.

Zich ‘stranden’ zodat bezoekers ze kunnen aanraken of een kus kunnen geven. Als dolfijnen langere tijd buiten het water doorbrengen (op hun buik op een harde ondergrond), bezwijken hun ingewanden langzaamaan onder hun gewicht. Dolfijnen in gevangenschap zijn getraind om hun natuurlijke instincten te negeren; wilde dolfijnen zullen nooit vrijwillig stranden.

‘Praten’ voor het krijgen van voedsel en hun hoofd schudden alsof ze ja of nee aanduiden, of zwaaien met hun vinnen. Dolfijnen worden getraind door middel van voedsel. Als ze succesvol een trucje doen, worden zij beloond met vis. Als een dolfijn in gevangenschap naar je zwaait, is het simpelweg omdat hij of zij wil eten.

Rondjes zwemmen, staren door de ramen of lusteloos drijven aan de oppervlakte van het water tonen aan dat de dolfijn zich verveelt en last heeft van stress. Wilde dolfijnen ‘liggen’ bijna nooit stil in het water en in een enorme oceaan hebben zij geen enkele reden om rondjes te zwemmen.

Hou je van dolfijnen? Koop dan geen kaartje

Het commerciële succes van dolfinaria is de drijfveer achter het vangen van dolfijnen uit het wild. De ‘beste’ dieren worden daarbij gevangen, de anderen vaak afgeslacht. Ook dolfinaria die claimen geen dolfijnen uit het wild te hebben, dragen bij aan het voortbestaan van de industrie en daarmee aan de vraag naar dolfijnen – en dus aan de dolfijnenjacht. Dolfijnenshows noemen zichzelf ‘educatief’ en ‘eco-vriendelijk’ en richten zich op dolfijnenliefhebbers, maar in werkelijkheid zijn zij verantwoordelijk voor het creëren van een beeld dat wilde dieren mogen worden geëxploiteerd voor menselijk vermaak.  Vaker vroeg dan laat zijn de dieren daarvan de dupe.

Door dit soort shows te blijven bezoeken, draag je bij aan deze industrie en zullen er steeds weer dolfijnen worden weggehaald uit het wild om te moeten leven in gevangenschap – als ze al niet bij de jacht de dood vinden. En als ze in gevangenschap worden geboren, zijn ze gedoemd hun hele leven door te brengen in een sterk beperkende en onnatuurlijke omgeving.

Als je graag dolfijnen wil zien, kies dan voor een verantwoorde reis naar waar je deze fantastische dieren in het wild kan zien, waar ze horen. Lees meer over dolfijnen in gevangenschap of bekijk de veelgestelde vragen

Join the movement

Geen enkel wild dier zou opgesloten en mishandeld mogen worden voor ons vermaak. Op dit moment lijden er 550.000 wilde dieren in wrede wildlife entertainment attracties. Sluit je aan bij onze wereldwijde beweging die nu al uit meer dan 250.000 mensen bestaat. Wildlife. Not Entertainers