Het lijden van de Spaanse windhond

10/04/2017

Spaanse windhonden worden vanwege hun snelheid ingezet voor de plezierjacht in Spanje. Het leven van deze dieren is verre van rooskleurig. Ze worden door de jagers namelijk niet gezien als huisdier, maar puur als instrument om mee te jagen.

Loodzware training  

Het leed van de Spaanse windhond begint met de loodzware training om ze klaar te stomen voor de jacht. Uithoudingsvermogen en snelheid vinden de jagers erg belangrijk. Er zijn meerdere gruwelijke manieren bekend waarmee de honden worden getraind. Eén daarvan is de honden met meerdere tegelijk achter een rijdende auto te binden. Op deze manier worden ze gedwongen achter de auto aan te rennen. De honden die te langzaam zijn worden gedumpt door de jagers.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

In een boom gehangen

Na het jachtseizoen, dat eindigt in januari, zijn vele Spaanse windhonden volgens de jagers overbodig geworden. Ze hebben niet goed gepresteerd, rennen niet hard genoeg meer of jagers willen het dier niet voeden tot het jachtseizoen weer begint. Duizenden Spaanse windhonden worden daarom elk jaar achtergelaten. Ze worden in het bos gedumpt of langs de weg gezet. Er zijn triest genoeg vele gevallen bekend van honden die werden gevonden waarbij de identificatiechip was weggesneden of de poten waren gebroken, zodat het dier niet meer naar huis kon lopen. De honden worden ook massaal gedumpt in asiels. Maar veruit het meest verschrikkelijke wat er met vele duizenden Spaanse windhonden elk jaar gebeurt, is dat ze op gruwelijke wijze worden gedood. Zo worden de honden massaal naar dodingsstations gebracht of in bomen opgehangen, waarbij hun poten bijna nog de grond raken.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

In een put gegooid

In de deelstaten Madrid, Castillië–La Mancha, Castillië en León, Extremadura en Andalusië worden de meeste Spaanse windhonden in de steek gelaten, afgedankt of gedood. Naar schatting gaat dit elk jaar om zo’n 50.000 Spaanse windhonden. Vele honden worden in putten gegooid. Hierbij overlijden ze direct of lijden ze een langzame dood.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }Spaanse windhonden zijn prachtige, zachtaardige dieren die niet zouden moeten lijden in de naam van traditie. Help mee dit verschrikkelijke hondenleed te stoppen! Teken de petitie om de Spaanse regering op te roepen de jacht met galgo’s te verbieden en dierenmishandeling op te sporen en te straffen.