Hulp na de verwoesting van Haiyan

06/03/2014

In de Filipijnen komen zo’n 24 tyfoons per jaar aan land en ook dit jaar was de bevolking goed voorbereid. Maar toen tyfoon Haiyan op 8 november 2013 op zijn hoogtepunt was, beukte hij keihard in op de Filipijnen en liet de ergste verwoestingen ooit na.

 Zijn kracht was zo groot dat hele dorpen van de kaart geveegd werden. Miljoenen mensen verloren hun huis. Alle infrastructuur raakte verstoord of ging verloren. Dat gold ook voor de lokale dierenklinieken, die normaal gesproken in noodgevallen de bewoners en hun vee helpen. 

“Ik kan niet genoeg benadrukken dat deze mensen niets anders hebben dan hun dieren. Er is geen industrie, geen elektriciteit, geen geld om eten te kopen of om te betalen voor onderwijs voor hun kinderen. De enige manier waarop de dorpelingen in hun levensonderhoud kunnen voorzien zijn hun dieren en wat ze verder op het land kunnen verbouwen.

Onze donateurs zijn de helden van dit verhaal. Dankzij u kunnen de dieren en de mensen herstellen van de ergste ramp die ze ooit beleefd hebben.” 

Scott Cantin, WSPA noodhulp managementeam, Leyte

Armste regio zwaar getroffen

Een dag na de verwoestende cycloon, op 9 november accepteerde de regering van de Filippijnen internationale hulp. De gulle giften van de WSPA donateurs zorgden ervoor dat wij aan de slag konden om hulp aan de dieren te bieden. Onze noodhulp concentreerde zich in een van de armste en meest getroffen gebieden, de Visayas regio en met name op de eilanden Panay, Leyte en Cebu. Hier zijn de mensen afhankelijk van pluimvee, varkens en runderen. Met buffels bewerken ze het land en de rijstvelden.

Vele varkens en kippen vonden de dood

Op Leyte alleen al vonden 165.000 varkens de dood. Ook kwamen tienduizenden kippen in het gebied om het leven toen Haiyan hun hokken verwoestte. Alle aanvoerwegen waren onbegaanbaar. Voor de overlevende dieren raakte het  voedsel al snel op. 

In een goed geplande hulpoperatie werkte het WSPA Noodhulpteam tussen 11 november en 16 december samen met een aantal partnerorganisaties op de Filipijnen waaronder: het Bureau of Animal Industries, het Ministerie van Landbouw en de dierengeneeskunde faculteit van de Universiteit van Aklan. Lees hier het aangrijpende verhaal van de familie Inamarga.

Noodhulp voor 17.400 dieren

WSPA stuurde twee ervaren Noodhulpteams naar het rampengebied. Zij trainden lokale dierenartsen, studenten diergeneeskunde en vrijwilligers in het bieden van noodhulp en in het gebruik van onze EHBO dierenpakketten. Tienduizenden dieren hebben we hierdoor kunnen redden, zelfs in de meest afgelegen gebieden. In het totaal hebben 17.400 dieren hulp gekregen. Hier lees je hoe ons team Riley en zijn hondje Liney hielp.

Werken aan de toekomst

Toen de noodhulp in december officieel ten einde kwam, zijn een aantal van onze deskundigen op Panay gebleven. Samen met de regering en de lokale dierklinieken helpen zij de mensen en de dieren om hun leven opnieuw op te bouwen en zich tegen toekomstige Haiyans te beschermen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze hulp tijdens noodsituaties? Lees dan hier ons Noodhulpblog

Verwante artikelen:

  • Tyfoon Haiyan: Hoe jij dieren hebt geholpen

Goed nieuws! Beren Taara en Lily gered

Taara-vrijlating

WSPA heeft weer twee beren naar een veilig en diervriendelijk onderkomen kunnen overbrengen: het berenreservaat Balkasar. Wij zetten ons al geruime tijd in om...