Illegale olifantenhandel tijdens het Sonepur festival moet ophouden

28/11/2016

We dringen erop aan bij de premier van Bihar, India, om de illegale handel in olifanten op het Sonepur festival te stoppen.

Elk jaar in november op Kartik Poornima (volle maan dag) vind in India het wereldberoemde Sonepur festival plaats in Bihar, India. Het festival staat bekend als een kleurrijk festival, maar ook als de grootste veemarkt in Azië.

Vorig jaar werden zo’n 14 olifanten op het festival getoond. Deze majestueuze dieren hadden enorm te lijden. Tijdens de reis naar het festival liepen de olifanten al verwondingen op door de krappe omstandigheden tijdens transport, maar dat gebeurt ook tijdens het trainingsproces. Daarnaast zorgt de constante blootstelling aan de drukte op het festival voor veel stress.

De dieren worden vaak gevangen uit het wild. Voordat een olifant toelaat bereden te worden, worden verschrikkelijke methoden gebruikt om ervoor te zorgen dat het jonge dier ‘breekt’ en zich onderwerpt aan de mens. Hij wordt geslagen met olifanthaken en geslepen bamboestokken om hem te laten gehoorzamen. Dit soort verwondingen waren bij de olifanten op het festival te zien. Er zijn berichten dat de olifanten op dit festival zijn gekocht door handelaren in Kerala, Nepal en Rajasthan.

In India is de olifant opgenomen in bijlage 1 van de Wet Bescherming Wilde Dieren van India (1972). Ook wordt de olifant vereerd in de Indiase cultuur. We hebben de premier van Bihar geschreven en erop aangedrongen actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de illegale handel in olifanten die plaatsvindt tijdens het Sonepur festival wordt beëindigd.

Wilde dieren horen in het wild en zijn geen entertainers. #NotEntertainers

>> Meer informatie over onze campagne Wildlife. Not Entertainers

Stalbranden: een hardnekkig probleem

kippen

In Wintelre kwamen maandag 33.000 kuikens om bij een stalbrand. Aan bestaande stallen worden op dit moment niet meer veiligheidseisen gesteld dan aan een...