Interview met dierenarts Juan Carlos Murillo

29/04/2014

Altijd staat dierenarts Juan Carlos Murillo klaar om van het één op het andere moment, vanuit zijn huis in Centraal-Amerika, af te reizen naar een rampgebied.

In oorlogsgebieden, gebieden met orkanen, aardbevingen, tsunami’s en tornado’s helpt hij duizenden dieren door ze van medische zorg te voorzien. 

Het dieren noodhulp team bestaat al vijftig jaar. Juan Carlos Murillo is vanaf 2000 in dienst als nood-dierenarts bij World Animal Protection en daarmee de dierenarts met de meeste ervaring. We interviewen hem over zijn werk in rampgebieden in het algemeen en over zijn ervaringen met de ramp in de Filipijnen in november 2013.

Waarom ben je met dieren gaan werken?

“In veel delen van de wereld, waaronder Latijns-Amerika, worden dieren nog niet gezien als wezens met gevoel. Toen ik jong was deed mijn vriend vervelend tegen dieren, ik deed daar nooit aan mee. Ik keek van een afstand naar dieren en als ze het toelieten, aaide ik ze! Ik was geobsedeerd door natuurdocumentaires en hoe meer ik daarnaar keek, hoe meer mijn passie voor dieren groeide. 

Tijdens mijn studie weigerde ik om dieren te ontleden en ook aan andere experimenten met dieren deed ik niet mee. De traditionele manieren om dieren in bedwang te houden heb ik nooit willen toepassen. In 2000 begon ik bij World Animal Protection en kreeg ik de mogelijkheid om dierenwelzijn te studeren aan de Universiteit van Bristol. Dit bevestigde mijn gevoel over hoe diergeneeskunde moet zijn.”

Waarom vind je het belangrijk om dieren te helpen?

“Het helpen van dieren maakt je een beter mens. Je ontwikkelt vriendelijkheid, zorg en liefde voor andere levende wezens, ook voor mensen. Het voelt goed, als je hoort dat eigenaren hun best doen om hun dieren op een diervriendelijke manier te houden, of wanneer ze zelf een risico nemen voor een dier, dat een deel van hun familie is geworden.”

Wat zijn je verantwoordelijkheden na een ramp?

“In het rampgebied zorgen we voor medische hulp, voeding en water voor de dieren. Ook leren we de lokale mensen hoe ze het best met hun dieren om kunnen gaan. Soms bouwen we hokken om te voorkomen dat dieren in de toekomst opnieuw door een ramp worden getroffen. We moeten altijd snel reageren op wat we ter plekke tegenkomen. We werken volgens een noodhulp plan, maar zien in de praktijk vaak dat we onze aanpak moeten aanpassen.“

Wat was jouw rol na tyfoon Haiyan?

“Nadat de tyfoon op 13 november 2013 had toegeslagen op de Filipijnen, ben ik erheen gereisd. Ons noodhulpteam bestond uit vertegenwoordigers uit vier verschillende landen. We zijn begonnen met het verlenen van directe medische zorg aan de getroffen dieren. Daarna hebben we vastgesteld in welke gebieden vaccinaties nodig zouden zijn. Het beschermen van dieren tegen ziektes is een cruciaal onderdeel van de noodhulp. Belangrijk voor de gezondheid van zowel mens als dier. 

Na de noodhulp ga je nadenken over verbeteringen op de lange termijn.  In dat kader gaven we noodhulptrainingen aan de Universiteit van Aklan en aan de dierenartsen in de regio’s van Aklan en Antique. We hebben ideeën uitgewisseld over het beschermen van dieren tijdens en na een ramp. Omdat tyfoons in de Filipijnen regelmatig voorkomen, is het uitermate belangrijk, dat mensen weten hoe ze hun dieren in geval van nood kunnen beschermen.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“De meeste voldoening haal ik altijd uit de hoop en opluchting, die we eigenaren geven door het bieden van medische zorg aan hun dier. Ze begrijpen niet alle details van ons werk, maar een lach op het gezicht van een hele familie laat zien hoeveel verschil we maken door het helpen van hun dieren.” 

Lees meer over de noodhulp die Juan Carlos en de rest van het team bieden op ons speciale Noodhulpblog.

Verwante artikelen:

  • Hulp na de verwoesting van Haiyan
  • Tyfoon Haiyan: Hoe jij dieren hebt geholpen

Dierenwelzijn in Kenia

dierenwelzijn-in-kenia

Nick de Souza, WSPA’s programmadirecteur in Afrika, is door onze partnerorganisatie World Organization for Animal Health (OIE) aangewezen als het aanspreekpunt...

EU-dierenkieswijzer: denk aan de dieren!

Europees-Parlement

22 mei is het zover: de verkiezingen voor het Europees parlement. Omdat dierenwelzijnswetgeving in grote mate door de EU wordt bepaald, is het van groot belang...