Japan moet stoppen met 'wetenschappelijke' walvisjacht

31/03/2014

Na een vier jaar durende rechtszaak, heeft Australië de overwinning behaald in zijn strijd om het controversiële Japanse walvisjachtprogramma te verbieden.

Het International Court of Justice (ICJ), het hoogste juridisch orgaan van de Verenigde Naties heeft vandaag de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke IJszee verboden.

Australië spant rechtzaak aan

Binnen het Japanse programma voor walvisonderzoek, Jarpa II, mogen walvissen gedood worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Australië heeft de zaak in 2010 aanhangig gemaakt bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag om het programma te laten verbieden aangezien de walvisvangst vond plaats in hun Antarctische wateren. 

Vandaag heeft het Internationaal Gerechtshof geoordeeld dat het programma voor walvisjacht niet voldoet aan gronden voor wetenschappelijk onderzoek en verbood het Japan om meer walvissen te doden in het kader van het Jarpa II-programma.

Elke gedode walvis is er een te veel

World Animal Protection's Claire Bass, hoofd campagnes voor wilde dieren, reageerde: "De uitspraak van vandaag ging niet om wetenschap of geografie of om politiek. Het ging niet om Australië tegenover Japan. Het ging om de onaanvaardbare exploitatie van dieren. Of het nu in de internationale wateren is of niet, elke gedode walvis er een te veel. Noch commercieel, noch wetenschappelijke walvisvangst hebben een plaats in de 21e eeuw.”

“Deze beslissing”, aldus Bass, “stuurt een duidelijke boodschap aan de regeringen overal ter wereld, dat de exploitatie van dieren niet langer zal worden getolereerd en dieren beschermd moeten worden op het hoogste niveau. Alle ogen zijn nu gericht op Japan om deze beslissing te respecteren. Wij feliciteren de Australische regering met deze belangrijke overwinning voor dieren." 

Deel je reactie op dit nieuws met ons op Facebook en Twitter.

Verwante artikelen:

  • Zuid-Korea wil op walvisjacht
  • WSPA tegen plan om walvisquota te verhandelen
  • Walvisclub: mee- en tegenvallers

Droogte in Kenia

droogte-kenia

Goede voorbereiding kan ramp voorkomen. In Noord-Oost Kenia is het momenteel extreem droog en een ramp ligt op de loer. Voor duizenden dieren en mensen dreigt...

WSPA in actie voor honden in EU

puppyfarm

Wie denkt dat honden in Europa, anders dan in andere werelddelen, het in het algemeen goed hebben, vergist zich ernstig. Aan de manier waarop honden gefokt,...