Krijgt Engeland ook een weideganglogo?

10/06/2016

In de Nederlandse supermarkten hebben we ondertussen de keuze om bewust voor weidemelk te kiezen met behulp van het weideganglogo, maar in de Britse supermarkten wordt die mogelijkheid nog niet aangeboden. Wij proberen dat te veranderen.

''Jij kunt hierbij helpen door alleen nog zuivelproducten van weidemelk te kopen.''

Het Britse kantoor van World Animal Protection roept supermarkten daarom op melk van een weideganglogo te voorzien dat garandeert dat koeien in de wei komen. In één week tijd kwamen al ruim 7.000 Britten in actie om onze oproep te steunen. Ze schreven een brief naar de negen grootste supermarkten van het Verenigd Koninkrijk en eisten daarmee voor weidemelk met een logo als weidemelkgarantie. Daarmee kunnen de supermarkten tonen dat ze het welzijn van melkkoeien belangrijk vinden

Intensieve melkveehouderij neemt onopgemerkt toe

De Britse overheid publiceert tot nu toe geen informatie over de hoeveelheid intensieve melkvee­houderijen of over de hoeveelheid melk die afkomstig is van intensief gehouden melkkoeien. De Britse consument weet derhalve niet waar zijn of haar melk vandaan komt – en kan geen verantwoorde keuze maken voor melk van koeien die weidegang krijgen.

Onze collega’s in het Verenigd Koninkrijk eisen daarom om melk te voorzien van een etiket. In een rapport dat zij onlangs publiceerden worden de feiten en cijfers belicht over de melkindustrie in hun land en wat de gevolgen daarvan (kunnen) zijn.

Help mee

Ook de Nederlandse koeien blijven steun nodig hebben. Jij kunt hierbij helpen door alleen nog zuivelproducten van weidemelk te kopen. Het Weidemelk-logo en het biologische keurmerk duiden producten aan die gemaakt zijn van gegarandeerde weidemelk. Denk hierbij ook aan andere melkproducten zoals yoghurt, kaas, boter, slagroom, kwark, babymelkpoeder, chocolademelk, roomijs en andere producten die zuivel bevatten. Ook duiken er meer en meer alternatieven voor zuivel op, bijvoorbeeld rijstmelk en kokosmelk of sojayoghurt en –ijs. Die alternatieven helpen ook te voorkomen dat koeien hun leven lang in steeds grotere megastallen opgesloten staan.

Ook kun je via onze actiepagina de Nederlandse supermarkten oproepen meer producten met weidegang aan te bieden.