Massale steun voor campagne tegen slacht rivierdolfijnen

17/02/2015

Duizenden roze rivierdolfijnen in de amazonerivier worden ieder jaar illegaal afgeslacht om als visaas te eindigen. World Animal Protection voert campagne hiertegen en roept de Colombiaanse regering op om, net als de Braziliaanse overheid, in actie te komen en deze dolfijnen te beschermen.

De roze rivierdolfijn, de grootste van de slechts 3 soorten rivierdolfijnen ter wereld, wordt massaal en op brute wijze bejaagd en in stukken gehakt om als aas te dienen om de 'Piracatinga', een soort meerval, mee te vangen.

Brazilië en Colombia

Om de jacht op de roze rivierdolfijn tegen te gaan, geldt er in Brazilië sinds begin dit jaar een vijfjarig verbod op de vangst en export van Piracatinga meervallen. Een belangrijk resultaat voor onze campagne, maar helaas zijn we er nog niet.We proberen nu de regering van Colombia, waar meervallen nog massaal worden geïmporteerd, zover te krijgen deze import te verbieden. In Latijns-Amerika en daarbuiten hebben al meer dan 162.000 mensen onze petitie getekend om Colombia over de streep te trekken en de dolfijnen te beschermen. Kom ook in actie!

Gruwelijke dood

In het Amazonegebied worden jaarlijks duizenden rivierdolfijnen bejaagd. Tijdens een jachtpartij worden de dieren bijeengedreven in netten en door vissers met harpoenen beschoten. Terwijl de dieren meestal nog leven, worden ze met hun staarten aan onderwaterstruiken vastgebonden. Later komen de vissers dan terug om ze af te maken.Juist omdat de dieren onder water worden ‘bewaard’ is het moeilijk om de vissers te betrappen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal roze rivierdolfijnen jaarlijks met de gevaarlijke snelheid van 10% afneemt.

Dagenlang

“De pijn en stress die deze dieren te verduren krijgen is onvoorstelbaar”, zegt Roberto Vieto die in Latijns-Amerika de campagne van World Animal Protection leidt. “De rivierdolfijnen worstelen soms dagenlang om zich te bevrijden voordat ze uiteindelijk sterven. En hoewel hun vangst illegaal is, wordt de wet slecht gehandhaafd. We moeten hier nu een eind aan maken en duurzame alternatieven vinden voor de vissers die hun gezinnen moeten onderhouden.”

Steun onze campagne

De export naar en de import van Piractinga’s in Colombia moet worden aangepakt. De regering van Colombia onderzoekt momenteel welke maatregelen ze kan nemen. We willen haar graag helpen bij het verbeteren van de handhaving van wetten om de rivierdolfijnen te beschermen. Dit werk kan niet kosteloos worden gedaan. Steun ons daarom met een donatie. Ieder bedrag is welkom.

Blinde liefde leidt tot dierenleed

laad-dierenliefde-niet-tot-dierenleed-leiden

Valentijnsdag is de dag waarop we traditioneel stilstaan bij de liefde. Dit jaar staan we speciaal stil bij de liefde die veel mensen voor dieren hebben.