Meer dan 100.000 stemmen: redt Chileense zeeleeuwen, doodt ze niet!

10 April 2012

Meer dan 100.000 mensen wereldwijd hebben SOS Zeeleeuwen Chili gesteund, een actie van WSPA en haar lokale partner Ecoceanos om duizenden Chileense zeeleeuwen te redden.

De zeeleeuwenpopulaties in Chili worden met afmaken bedreigd nadat ze ervan ‘beschuldigd’ zijn de vis schaarste in de Chileense wateren te veroorzaken. Maar de werkelijke oorzaak van de viscrisis moet worden gezocht in decennia van overbevissing. De actie SOS Zeeleeuwen Chili laat de Chileense regering zien dat de wereld toekijkt en een nodeloze slachting van deze dieren niet accepteert. We werken ook hard om een eind te maken aan de jacht op zeeleeuwen met als doel om ze in aquaria tentoon te stellen en voor de verkoop van hun lichaamsdelen. We hopen hiermee deze sociale dieren de bescherming te bieden die ze verdienen.

De Chileense regering luistert

Afgelopen maart hebben de campagneteams van WSPA en Ecoceanos 100.000 handtekeningen overhandigd aan president Piñera en aan Felipe Alessandri, het hoofd Burgerzaken in Chili. In zijn dankwoord beloofde president Piñera dat hij de kwestie van de zeeleeuwen zou bespreken met de relevante Chileense ministers.

Door de publieke bemoeienis en belangenbehartiging als gevolg van onze actie is al voorkomen dat meer dan 90 zeeleeuwen gevangen zijn genomen. Deze dieren hoeven nu niet de rest van hun leven in gevangenschap en ellende door te brengen in aquaria en dierentuinen: ze zijn en blijven vrij.

WSPA vecht ook voor het leven van 300 zeeleeuwen in Noord-Chili, waarmee we ons publiekelijk keren tegen een verklaring van het ministerie voor Visserij die toestemming heeft gegeven om de dieren te bejagen.

“Mensen over de hele wereld willen niet dat Chili zeeleeuwen doodt. Bovendien zouden deze dieren een aantal Chilenen economische voorspoed kunnen brengen door de ontwikkeling van duurzame en diervriendelijke toeristische activiteiten. Dat gebeurt al in Argentinië en Uruguay en volgens onderzoek kan dat ook met succes in Chili van de grond komen”, aldus Ricardo Jimenéz, WSPA’s campagnemanager van SOS Zeeleeuwen Chili.

Hoe gaan we verder

We willen iedereen hartelijk bedanken die onze actie voor  de zeeleeuwen heeft gesteund. Dankzij jullie maken we vooruitgang, maar onze strijd voor het leven van de zeeleeuwen is nog niet voorbij. WSPA en Ecoceanos houden het Chileense parlement de komende tijd onder druk. Zo willen we ons ervan verzekeren dat de huidige wetgeving, die het vangen en doden van zeeleeuwen toelaat, wordt aangepast. We houden jullie graag op de hoogte van onze vorderingen.  

Verwante artikelen:

  • Burgemeester van Bogota tegen stierenvechten
  • Zwitserland wil verbod op dolfijnen in gevangenschap
  • Red Collar succes: Dhaka verbiedt doden van honden
  • Miljoen handtekeningen voor 8hours-campagne tegen veetransporten over lange afstand

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp