Minister, stop dwangvoeren voor foie gras

15/11/2016

Aan de vooravond van december, voor velen de maand van overdadig en luxueus eten, hebben we samen met onze collega’s in Zweden de Franse minister van Landbouw en Voedsel een brief geschreven.

We vragen de minister, Stéphane le Foll, dringend om een eind te maken aan het dwangvoeren van ganzen en eenden voor de productie van foie gras (vette lever). Door het gevogelte grote hoeveelheden mais of deegballetjes letterlijk door de strot te drukken, zwelt de lever enorm op. Een overduidelijke vorm van dierenmishandeling.

In de brief wijzen we de minister erop dat ook Frankrijk afgelopen oktober heeft ingestemd met beleidsaanbevelingen van de Verenigde Naties, waarin landen wordt opgeroepen om dierenwelzijnsvrijheden te bevorderen: “De productie van foie gras is hier op alle punten strijdig mee: het tast de vrijheid van pijn, verwonding en ziekte aan, de vrijheid van angst en stress en de vrijheid natuurlijk gedrag te ontplooien.” Frankrijk kan hier, net als de meeste Europese landen inclusief Polen, niet mee doorgaan.

De directeuren Pascal de Smit (Nederland) en Roger Petterson (Zweden) schrijven de minister verder: “Oude gebruiken en tradities dienen steeds aan nieuwe inzichten en opvattingen getoetst te worden. De geschiedenis en onze Europese beschaving schrijden voort en zo ook onze opvattingen over hoe met dieren om te gaan. Trekhonden zijn verboden, net als dansberen en het gebruik van traditionele legbatterijen. Zo is het ook met het dwangvoeren van gevogelte: een lange traditie die aangepast dient te worden aan nieuwe opvattingen.” De Smit en Petterson vragen Le Foll om een “historische stap vooruit te zetten voor het welzijn van de betreffende dieren.”

De brief is vergezeld van de tienduizenden handtekeningen van supporters van World Animal Protection die we eerder dit jaar hebben opgehaald.