Minister Verburg steunt Universele Verklaring voor Dierenwelzijn

02/02/2009

Landbouwminister Gerda Verburg heeft namens Nederland de petitie getekend voor een Universele Verklaring voor Dierenwelzijn.

Haar handtekening - de 75.000ste in Nederland en de 1,9 miljoenste wereldwijd - bekrachtigt de inzet van Nederland voor erkenning op het hoogste politieke niveau dat dieren gevoel hebben en pijn kunnen lijden en dat hun welzijn daarom aandacht en respect verdient. 90% Van de Nederlandse bevolking vindt dat zo'n wereldwijde erkenning er moet komen en dat de Nederlandse regering daar haar steun aan moet verlenen, zo blijkt uit onderzoek van CentERdata in opdracht van WSPA.

De Universele Verklaring voor Dierenwelzijn moet een overeenkomst worden tussen landen en tussen mensen waarin wordt vastgelegd dat dieren pijn en leed kunnen ervaren en dat hun welzijnsbehoeften aandacht verdienen. Daarmee zal de Verklaring een klemmend appél doen op regeringen en intergouvernementele organisaties overal ter wereld om zich blijvend in te zetten om het welzijn van dieren te bevorderen.

Minister Verburg: "De verklaring betekent een belangrijke stap in de wereldwijde bewustwording over dierenwelzijn. Ik vind het enorm belangrijk dat breed, dus ook buiten Nederland, wordt erkend dat het normaal is dat je respectvol met dieren om gaat. De benadering van de WSPA vind ik sympathiek: de verklaring is niet dwingend maar juist uitnodigend." 

  

Landbouwministers en regeringen van Engeland, Zweden, Noorwegen, Colombia, Costa Rica, Cambodja, Fiji en Kroatië gingen Verburg voor. Daarnaast hebben onder meer de World Organisation for Animal Health (OIE) en de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) zich voor het initiatief uitgesproken. In Nederland ondertekende de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD) recentelijk de petitie. 

  

WSPA maakt zich sinds 2003 sterk voor de aanname van de Universele Verklaring voor Dierenwelzijn. De steun van EU-lid Nederland is een belangrijke stap in de goede richting, aldus directeur van WSPA Nederland, Sandra Cnossen: "Met de ondertekening door minister Verburg heeft Nederland dierenwelzijn erkend als een onderwerp van wereldwijd belang naast zaken als klimaatverandering, armoedebestrijding, wereldvoedselvoorziening- en gezondheid."

Video uit Kund Park

beren-kund-park

Mede dankzij de inspanningen van WSPA zijn er momenteel 23 beren gered van beer-hondengevechten en opgevangen in Kund Park.

WSPA komt de dieren van Cuba te hulp

cuba

Dankzij de noodhulp van WSPA zijn meer dan 42.000 dieren behandeld voor hun verwondingen en beschermd tegen allerlei levensbedreigende ziekten.