Morgan voor Raad van State

06 december 2013

Dinsdag 3 december 2013 boog de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, zich over de zaak van orka Morgan. Deze orka werd in juni 2010 alleen en verzwakt gevonden in de Waddenzee, en opgevangen door het Dolfinarium in Harderwijk.

De bedoeling was dat Morgan zou aansterken en weer vrijgelaten zou worden. Maar dat gebeurde niet.

Overlevingskans

Het Dolfinarium meende dat Morgan geen goede overlevingskans had, en dat ze beter in gevangenschap kon blijven. Omdat het Dolfinarium verder geen orka’s heeft, wilden ze Morgan overplaatsen naar Loro Parque op het Spaanse eiland Tenerife. Dit park heeft wel meerdere orka’s, en is bekend uit de film ‘Black Fish’, waarin misstanden met orka’s in dolfinaria aan het licht komen.

Overgeplaatst

In 2011 werd Morgan overgeplaatst naar Loro Parque op basis van een certificaat verstrekt door toenmalig staatssecretaris Bleker (Landbouw), omdat  overplaatsing in het belang van Morgan zou zijn en het bovendien de wetenschap en educatie zou bevorderen. De Orkacoalitie, een samenwerking tussen verschillende organisaties die pleiten voor de vrijheid van Morgan, bestrijdt dit. Zij stellen, op basis van verklaringen van wetenschappers, dat Morgan nog steeds goede kansen heeft op succesvolle vrijlating.

Littekens

De orka gaat snel achteruit in Loro Parque en wordt gebeten door de andere orka’s, wanneer ze tenminste niet in isolatie in een veel te klein bassin wordt gehouden. Volgens orka-experts Ingrid Visser en Jeff Foster zit Morgan onder de littekens en vertoont ze gedrag dat wijst op ernstige verveling en stress.  Loro Parque laat geen onafhankelijke onderzoekers toe en een goede beoordeling van Morgans gezondheid en van het wetenschappelijk onderzoek dat zou worden gedaan, is daardoor niet mogelijk.

Rechtmatig

De rechters moeten zich nu buigen over de vraag of de verhuizing van Morgan rechtmatig is gebeurd. Er wordt hier dus niet gekeken naar of Morgan moet worden vrijgelaten of niet, dat is inmiddels een zaak voor Spaanse rechters. Het ongeldig verklaren van het certificaat zou echter wel enorm helpen voor de zaak die de Orkacoalitie in Spanje wil aanspannen, en is dus van groot belang.

Over 6 weken spreken de rechters zich uit in de zaak van Morgan.

Verwante artikelen:

  • Rivierdolfijnen redden in de Amazone
  • Workshop om walvissen te redden in Ecuador
  • Toeristen mijden Faeröer om walvisjacht

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp