Nestlé Amerika stopt met eieren uit de legbatterij

22/12/2015

Nestlé, 's werelds grootste voedingsbedrijf, heeft vandaag aangekondigd dat het de komende vijf jaar voor al zijn Amerikaanse producten zal afstappen van het gebruiken van eieren uit de legbatterij.

Nestlé kiest voor een verantwoordelijke aanpak bij de inkoop van eieren, die uiteindelijk de levens van miljoenen kippen zal verbeteren.

Deze overstap is een voorbeeld van de betrokkenheid van Nestlé bij de gezondheid, de zorg en het welzijn van dieren gehouden in  de veehouderij. Nestlé maakt gebruik van ongeveer negen miljoen kilo eieren per jaar bij de productie van een aantal van Amerika's meest geliefde voedsel merken, waaronder het ook Nederland bekende ijsmerk Häagen-Dazs®. Deze beslissing zal het welzijn van miljoenen hennen de komende jaren sterk laten toenemen.

Samenwerking om dieren te beschermen

Sinds 2014 zijn we in gesprek met Nestlé om samen met hen het dierenwelzijn in de voedselindustrie te bevorderen. Zij hebben onze dierenwelzijn als belangrijk onderdeel opgenomen in haar Verantwoorde Inkoop Strategie (Responsible Sourcing Strategy). Onze doelstelling is om te zorgen voor het hoogst mogelijke niveau van welzijn bij het houden en verzorgen van de miljoenen dieren in de mondiale voedselproductie.

Als onderdeel van deze verbintenis schetste het bedrijf zijn plan om bepaalde landbouwmethoden te elimineren, zoals het couperen van staarten bij rundvee en varkens, zwangerschapskratten voor varkens en kalfsvleeskratten. Nestlé werkt samen met ons om zijn leveranciers te beoordelen op deze afspraken.

Een verantwoordelijke aanpak

"We zijn er trots op om samen te werken met Nestlé, dat luistert naar problemen van hun klanten en dierenwelzijn prioriteit geeft in hun aankoopbeleid", zegt Martin Cooke, ons Internationaal Hoofd Zakelijke Betrokkenheid.

"Ze kiezen een verantwoordelijke aanpak bij de inkoop van eieren, die uiteindelijk de levens van miljoenen kippen zal verbeteren. Bijna 300 miljoen kippen in de VS worden momenteel in batterijkooien gehouden, waarbij er per hen niet meer ruimte is dan het formaat van een iPad en ze hun vleugels niet eens kunnen bewegen. Grote voedingsbedrijven als Nestlé hebben de macht om positieve veranderingen aan te brengen op elk niveau van de bevoorradingsketen. "

"Onze producten liggen in de koel- en provisiekasten van sociaal-bewuste consumenten in de Verenigde Staten, en we delen hun geloof in het belang van verantwoorde ingrediënten", zegt Paul Bakus, topman bij Nestlé USA. "De overstap naar het gebruik van uitsluitend legbatterijvrije eieren laat zien hoe we reageren op de consument en vormt een precedent voor het welzijn van landbouwdieren."

Een beter welzijn voor dieren in de veehouderij

Wij zetten ons in om de levens van landbouwdieren, zoals kippen, koeien en varkens, te verbeteren. Samenwerken en overleggen met grote bedrijven, zoals Nestlé, draagt hier aan bij.

Lees op wat voor manieren wij nog meer opkomen voor dieren in de veehouderij en hoe jij aan hun welzijn kan bijdragen!

Supermarkten doen weinig aan weidezuivel

Koe in de wei

Uit ons jaarlijks onderzoek naar het aanbod van zuivelproducten in de schappen van Albert Heijn en Jumbo blijkt dat beide supermarkten geen stap extra zetten...