Noodhulp aan dieren getroffen door orkaan Patricia

02/11/2015

Eind oktober hebben we een noodhulpteam uitgezonden naar Mexico om dieren en hun eigenaren terug op de been te helpen nadat orkaan Patricia het land teisterde. Onze medewerkers zijn hard bezig geweest honden, koeien, kippen en andere dieren medisch te behandelen en van eten te voorzien.

Het Mexicaanse leger meldde ons op 27 oktober dat meer dan 3.000 dieren hulp nodig hadden.

Op 24 oktober werd bekend dat orkaan Patricia officieel een tropische storm was geworden nadat het de Westkust van Mexico raakte met snelheden tot wel 340 kilometer per uur. Een grote hoeveelheid schade als gevolg, maar gelukkig voer de route van de orkaan door minder bevolkte gebieden dan in eerste instantie werd verwacht.

Oog in oog met de noodtoestand

Wij kwamen op 24 oktober aan in Mexico en begonnen direct de gevolgen voor huisdieren en vee te incasseren. Hoewel er goede voorbereidingen ter plaatse zijn getroffen voor zowel dieren als mensen, werken we samen met dierenartsen in de getroffen gebieden Jalisco en Colima en met name in de stad Mascota, waar overstromingen grote schade hebben veroorzaakt.

Aristóteles Sandoval, gouverneur van de staat Jalisco, meldde aan de Universiteit van Guadalajara (die samen met ons noodhulp aan dieren verleent) dat sterke windvlagen een obstakel vormden voor opsporings- en reddingsteams.

“Civil Protection (de Mexicaanse burgerbescherming) patrouilleerden de straten en verwijderden boomstammen en puin. Er lagen palmbomen en billboards verspreid over de grond, daken zijn ingestort en wegen en gewassen zijn beschadigd.” zegt Sandoval.

Dieren beschermen tijdens de ramp

Het Mexicaanse leger meldde ons op 27 oktober dat meer dan 3.000 dieren hulp nodig hadden in Mascota door de overstroming. Elke familie in deze regio bezit gemiddeld twintig dieren, waaronder honden, paarden, koeien en kippen en we waren 28 oktober ter plaatse om de diergeneeskundefaculteit van de Universiteit van Guadalajara te ondersteunen met medische hulp en voedsel.

Behalve dat we zelf in het veld werken in Mascota, helpen we ook lokale autoriteiten met de benodigde fondsen voor voedsel en diergeneeskundige hulp.

Voor het eerst tijdens een ramp in Mexico, hebben opvangcentra dieren en hun eigenaren toegelaten om ze van de gevaarlijke gevolgen van de orkaan te beschermen. Dit is een stap in de goede richting op het gebied van dierenwelzijn en noodhulpverlening en is mede mogelijk gemaakt door onze gesprekken met de Mexicaanse overheid over de noodzaak hiervan. Risicoverminderingsmaatregelen om baasjes op te roepen hun huisdieren op tijd veilig te stellen zijn goed ingezet door de Mexicaanse overheidsinstellingen.

Een langdurige samenwerking

Wij verlenen al sinds 1975 hulp aan Mexico bij noodsituaties zoals orkanen, periodes van extreme droogtes, overstromingen en andere rampen. Al vele jaren werken we samen met lokale autoriteiten educatieprogramma’s te ontwikkelen voor lokale gemeenschappen om risico te verminderen en de impact op hun dagelijks leven aan de kaak te stellen.

In 2011 zijn we begonnen gesprekken te voeren met de Mexicaanse overheid met als doel ook huisdieren en vee op te nemen binnen hun evacuatieplannen. 

Help om dieren veilig te stellen van rampsituaties!

Gelukkig was orkaan Patricia niet zo desastreus als van tevoren was verwacht, maar desondanks heeft ons noodhulpteam er voor gezorgd dat de impact minimaal is gebleven voor dieren en hun eigenaren.

Toch kunnen rampen ineens toeslaan en voor vreselijke gevolgen zorgen. Op dit moment werken we aan een plan om de impact van de El Niño’s weersomstandigheden in te perken zodra deze (naar verwachting) de komende tijd zullen aanwakkeren.

Help ons dieren in rampsituaties, zoals door orkaan Patricia, te helpen!

"Open de kraan" voor de paarden op Malta

Een Maltees werkpaard trekt koets.

De paarden die de populaire koetsen op Malta trekken, lijden nog steeds dorst. Uit eigen veterinair onderzoek is gebleken dat waterpunten zijn losgekoppeld...