Noodhulp na orkaan Irma: hoe staat het er nu voor?

15 februari 2018

Duizenden dieren werden in september 2017 getroffen door orkaan Irma. Om hulp te kunnen bieden, ontvingen we wel € 60.000 van onze supporters. Ons noodhulpteam begon direct met hulp, onder meer op het eiland Barbuda, en startte met de bouw van een nieuw hondenopvangcentrum. Hoe staat het er nu voor?

De 130 achtergelaten honden op Barbuda worden dagelijks gevoerd. 

Achtergelaten

In september trof ons noodhulpteam vreselijke omstandigheden aan op het eiland Barbuda. Orkaan Irma dwong de bewoners tot evacuatie en tot hun grote spijt konden zij hun dieren niet meenemen. Zo’n 5.000 huisdieren en vee bleven achter tussen de vernielde gebouwen op het eiland. Ze waren bang, hadden honger en dorst. Vele waren gewond geraakt door rondvliegend puin. Uit pure angst en verwarring werden de honden op het eiland - dit zijn er zo’n 130 - agressief tegenover andere dieren. Na verloop van tijd zouden zij roedels vormen en gaan jagen op andere dieren. Met name het vee zou dan ernstig in gevaar komen. De prioriteit was duidelijk. Er werd afgesproken dat er eerst gezorgd moest worden voor schuilplekken, voedsel en water voor de honden, zodat zij geen gevaar zouden vormen voor de andere dieren. Ondertussen konden paarden, ezels, schapen en geiten het gras eten dat Irma als enige níet had verwoest op het eiland.

World Animal Protection en Antigua and Barbuda Humane Society (ABHS) werden samen uitgeroepen tot hoofdcoördinatoren van de noodhulpactie. Met de hulp van onze supporters haalden wij € 60.000 op om de dieren op Barbuda te beschermen. Dit geld is gebruikt om direct hulp te bieden aan de getroffen dieren, in de vorm van voedsel, medische hulp en onderdak. Ook startte de bouw van het nieuwe hondenopvangcentrum. Tot het nieuwe centrum af is, is er een tijdelijke opvangplek opgezet waar honden medische hulp krijgen, zoals ontwormingskuren. 

Een van de honden die ons noodhulpteam aantrof op Barbuda. 

Obstakels

Omdat nagenoeg alle gebouwen op het eiland beschadigd of verwoest waren door de orkaan, moest er ook voor de honden iets nieuws worden gebouwd. Helaas duurt de bouw van het nieuwe opvangcentrum langer dan gehoopt, als gevolg van een aantal obstakels.

Zo ligt de locatie waar het opvangcentrum gebouwd wordt, vrij laag. Er bestaat dus gevaar voor overstromingen in dit gebied. Om ervoor te zorgen dat het gebouw en de dieren veilig zijn tijdens toekomstige orkanen, moest er eerst een hoge, betonnen fundering aangelegd worden. Het zelfstandige bestuur van het eiland: de Raad van Barbuda, beloofde de benodigde materialen voor het opvangcentrum te leveren. Helaas lieten de materialen weken op zich wachten. Uiteindelijk werd er een andere aannemer ingehuurd. Ook zorgden slechte weersomstandigheden voor extreem ruig water. Omdat alle transport via schip moest gebeuren, konden de benodigde materialen niet snel worden bezorgd.

11 februari 2018: de fundering van het nieuwe hondenopvangcentrum is klaar. 

Successen

Ondanks deze obstakels zijn we al een eind op weg. De nieuwe aannemer is hard aan het werk op Barbuda; de fundering van het gebouw staat en de muren worden gebouwd. De aannemer heeft ons laten weten dat het opvangcentrum eind maart af zal zijn. Dat is fantastisch nieuws! Zodra het af is, kunnen er ook dierenklinieken worden gebouwd. Hier kunnen honden worden gecastreerd. Ook worden ze dan geregistreerd en krijgen ze een microchip.

Er wordt goed voor alle honden op Barbuda gezorgd. Zij krijgen dagelijks water en voedsel. Ook blijven we ons inzetten om dieren met hun baasjes te herenigen. Wij willen onze supporters bedanken voor hun steun voor de dieren op Barbuda. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen! 

Categorieën: 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp