Olifanten beschermen met chilipeper

28/05/2013

Op veel plekken in Afrika leven mens en dier samen in de wilde natuur. Ze delen hetzelfde terrein en gebruiken vaak dezelfde voedsel- en waterbronnen en dat leidt nog wel eens tot problemen.

Aan de rand van de grote natuurparken in Tanzania bijvoorbeeld verwoesten olifanten ’s nachts de gewassen op boerenland. World Animal Protection bedacht een diervriendelijke oplossing, chilipepers!

De verbouwde groenten zijn voor olifanten als snoep voor kinderen. Een grote mannetjes olifant, een bul, kan in een nacht makkelijk meerdere velden met volgroeide gewassen ruïneren. De dorpsbewoners en boeren zijn afhankelijk van hun oogst en doen er alles aan om de olifanten af te schrikken. Ze zetten strikken, die effectief zijn maar ook pijnlijk, ze blijven wakker om de olifanten weg te jagen en als laatste wanhopige poging worden olifanten soms opgejaagd en afgemaakt.

Om ervoor te zorgen dat zowel mens als dier veilig in elkaars omgeving kunnen leven, werkt World Animal Protection samen met gemeenschappen aan de rand van het Mikumi National Park. Samen ontwikkelen we duurzame oplossingen, zoals een hekwerk met chilipepers of de inzet van bijenkolonies, waardoor olifanten op een veilige manier op afstand worden gehouden.

Samenwerken met lokale gemeenschappen

Minungo is een van de drie dorpen die meedoet aan het succesvolle World Animal Protection project om mensen en olifanten vreedzaam met elkaar samen te laten leven. Het project bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  1. De gemeenschap heeft een leningsfonds op basis van microkrediet. Dorpsbewoners investeren in het fonds en deze investeringen worden gebruikt als spaarschema waaruit geleend kan worden om uitrusting aan te schaffen voor de verdere ontwikkeling van het project. Ook is er een noodfonds voor boeren die alsnog hun gewassen aan olifanten verliezen en voor andere projecten waar de gemeenschap baat bij heeft.
  2. We leiden de dorpsbewoners op in het opzetten en onderhouden van verschillende typen hekwerken, zoals chilipeper-hekken en hekken met bijenkorven.
  3. We ondersteunen de ontwikkeling van faciliteiten waarmee de gemeenschap de oogst en verkoop van bijproducten als chilipoeder en honing kan regelen.

Een chilihek bouwen doe je zo

Nicolas Kilumbi is maisboer in het dorp Minungo en gebruikt de chilihekwerken sinds 2009 om zijn gewassen te beschermen. Hij vertelt ons hoe je een chilihek maakt: "Nadat de chilipepers zijn gemalen, wordt het poeder aan oude motorolie toegevoegd. Zo ontstaat een met chili doordrenkte olie, hier dopen we sterk, dun touw en katoenen lappen in. 

De doorweekte touwen en doeken worden opgehangen tussen houden palen, ongeveer een meter boven de grond. Dat is de perfecte hoogte om de neus van elke olifant te bereiken die in de buurt van het veld komt. Elke maand herhalen we dit proces zodat de hekwerken een sterke chiligeur blijven afgeven."

Sinds de introductie van de chilihekwerken heeft Nicolas zijn land al kunnen uitbreiden. Zijn verleden kende veel onzekerheid over de oogst van zijn gewassen, maar nu verbouwt hij zelfs genoeg mais om met de opbrengsten ervan op de lokale markt zijn gezin te voorzien van extra inkomen. Zo helpen de chilihekken mensen en dieren.

Verwante artikelen:

  • Ritje op olifant geen onschuldig vermaak

Kom in actie voor olifanten!

olifantenritten

Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een show bezoeken met deze machtige dieren. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de...