Olifanten kunnen zeker lijden

18/09/2015

Olifanten in de entertainment industrie zijn in Afrika nog steeds een relatief recent verschijnsel . Maar gezien alles wat we weten over het emotionele leven van dieren, is het verbijsterend dat het aantal olifantenattracties in Afrika groeit.

Want deze groei betekent dat er meer olifanten worden gefokt voor een ellendig leven. Olifanten kunnen zo’n 70 jaar worden, dus we moeten snel handelen om te voorkomen dat nog meer olifanten tot  tientallen jaren van lijden gedwongen worden.

Intelligent en emotioneel

Olifanten zijn verbazingwekkende dieren en hoe meer we leren over hun intelligentie en emoties, hoe meer we beseffen hoeveel  ze op ons lijken. Bijvoorbeeld dat olifanten een van de weinige diersoorten zijn waarvan we veronderstellen dat ze rouwen.[1] Rouw om de dood was ooit gedrag dat uniek voor de mens heette te zijn, maar olifanten behoren tot de groeiende lijst van de dieren waarvan we dat nu ook veronderstellen.[2]

Dit alleen al laat zien hoe ongelooflijk complex deze majestueuze dieren zijn. Dat laat ons helaas ook zien hoeveel ze lijden wanneer ze gedwongen worden gebruikt voor entertainment. In het wild blijven mannelijke olifanten zo’n twaalf jaar bij hun moeder, en vrouwelijke hun hele leven. Om de toeristische sector te voorzien, vangen jagers olifant-kalveren op zeer jonge leeftijd, als ze nog afhankelijk zijn van hun moeders.

Olifantenfamilies zijn ontzettend beschermend voor hun jongen en dus worden ze, als ze proberen hun kalf te beschermen, vaak gedood zodat de stropers het kalf kunnen meenemen. Het kalf is getuige van dit alles, wat een verwoestend en blijvend effect op hen heeft.[3]

Gebroken geesten

Van olifanten is bekend dat ze een post-traumatisch stresssyndroom kunnen oplopen na een ernstig trauma.[4] De ervaring gevangen te worden genomen en er getuige van te zijn dat hun familieleden gedood worden, is genoeg om  hun geest te beschadigen. Het leed van deze getraumatiseerde olifanten is daarmee niet ten einde: om te worden bereden, moeten ze worden gebroken.

Om dat te bereiken worden ze in een kleine kooi gezet en vastgebonden zodat ze niet kunnen bewegen. Hun trainer begint  dan op hun nek te rijden en gebruikt daarbij gereedschappen, zoals metalen olifantshaken, die pijn doen om ze onder controle te krijgen. De pijn veroorzaakt door die gereedschappen in combinatie  met hun mentale  lijden resulteert in een getraumatiseerde en gebroken olifant.

Dit is helaas wat de trainer wil. Olifanten zijn groot en sterk en kunnen ongelooflijk gevaarlijk zijn. Daarom, om veilig met hen te werken, moeten de olifanten onderdanig zijn aan hun trainer, die dat probeert te bereiken door hen te breken.

Zodra ze gebroken zijn, zijn deze olifanten voorbestemd om een ​​leven in gevangenschap te leiden. Geketend om te voorkomen dat ze vrij rondlopen, beperkt zodat ze geen sociale banden met andere olifanten kunnen vormen en weggehaald bij hun families. De levens van deze olifanten zijn ver verwijderd van wat ze hadden moeten zijn.

Kom in actie

Wrede attracties met olifantenritten verspreiden zich in Zuid-Afrika en brengen honderden Afrikaanse olifanten in gevaar. Je kan helpen. Word lid van onze beweging en help ons dit te stoppen voordat het te laat is.

[1] Bradshaw, 2004; Douglas-Hamilton et al, 2006

[1] King, 2013

[1] Williams, 2006

[1] Bradshaw et al, 2005