Onze reactie op bewering Thomas Cook Group

05/10/2015

De bewering van Thomas Cook Group in reactie op onze petitie, die we op dierendag hebben gelanceerd, dat ze geen olifantenritten en -shows aanbiedt is simpelweg niet waar.

“Het besluit van 333TRAVEL is genomen vanwege het feit dat wij als reisorganisatie zeer begaan zijn met de olifanten en overige dieren in het algemeen. Ieder mens en dier verdient het namelijk om in goede omstandigheden op te groeien en door het leven te gaan”, aldus directeur Frangken Tuhuma van de reisorganisatie.

Lees hier de reactie van Thomas Cook Group op onze actie.

We hebben in de afgelopen drie maanden een dossier van bewijs opgebouwd waaruit blijkt dat Thomas Cook Group in tal van landen nog steeds reizen aanbiedt waarbij kampen en parken worden bezocht waar wrede attracties met olifanten, zoals en shows en ritten, worden aangeboden. Bijvoorbeeld aan haar klanten in het Verenigd Koninkrijk, België en Thailand. Vanuit Nederland verkoopt Thomas Cook via Neckermann enkel accommodaties en vluchten naar verre bestemmingen en hierdoor sowieso geen rondreizen met de mogelijkheid om een olifantenrit te maken of een show met olifanten te bekijken.  

Vanmorgen boden twee van hun agenten in het Verenigd Koninkrijk nog steeds olifantenritten en excursies naar Thailand aan en wisten niets van deze 'verandering'. 

Ondanks onze herhaalde pogingen om met Thomas Cook Group samen te werken, om zo een einde te maken aan het wrede uitbuiten van olifanten voor toeristisch vermaak, hebben ze, tot nu, helaas nooit gehoor gegeven aan onze oproepen. We hebben er een zestal telefoontjes en herhaalde e-mails over de laatste drie maanden aan gewijd, maar de internationale organisatie weigerde om actie te ondernemen.

 

Pas op vrijdag 2 oktober heeft het hoofd Duurzaamheid van Thomas Cook Group kort met World Animal Protection gesproken, en heeft op dat moment niet ontkend dat olifantenritten en –shows worden aangeboden. Hij gaf zelfs toe dat er een interne worsteling plaatsvindt om draagvlak vanuit het bestuur van het bedrijf te krijgen op deze kwestie. Tegengesteld hieraan is Thomas Cook Noord-Europa (Spies, Ving, Wing, Tjareborg) na bijna twee jaar van dialoog met ons Zweedse kantoor, afgelopen week uiteindelijk met ons overeengekomen dat zij olifantenritten en ander entertainment met olifanten vanaf het aankomende winterseizoen niet meer zal aanbieden.

 

De passieve houding van het hoofdkantoor van Thomas Cook  liet ons geen andere keus dan de hulp in te schakelen van dierenvrienden wereldwijd, om de druk op de rest van het bedrijf op te voeren. En zo voorgoed te stoppen met het steunen van de verschrikkelijke handel en entertainmentindustrie met wilde dieren vanuit al hun markten.

Olifanten in gevangenschap in de toeristenindustrie kiezen er niet voor om te entertainen; ze worden hiertoe gedwongen. Als jong worden ze weggerukt bij hun moeders, geïsoleerd, uitgehongerd en geslagen, net zolang totdat hun wilskracht is gebroken. Deze barbaarse trainingsmethode staat ook wel bekend als ‘the crush’.

Andere reisorganisaties

Wereldwijd hebben tot nu meer dan 63 reisorganisaties op verzoek van World Animal Protection beloofd om olifantenritten en -shows uit hun aanbod te schrappen. Waaronder recentelijk 333TRAVEL, de grootste Thailandaanbieder van Nederland, die belooft vanaf eind 2016 te stoppen. 

“Het besluit van 333TRAVEL is genomen vanwege het feit dat wij als reisorganisatie zeer begaan zijn met de olifanten en overige dieren in het algemeen. Ieder mens en dier verdient het namelijk om in goede omstandigheden op te groeien en door het leven te gaan”, aldus directeur Frangken Tuhuma van de reisorganisatie.

Ook over de grens steunen steeds meer reisorganisaties onze campagne voor olifanten, bijvoorbeeld de grote reisgroep The Travel Corporation, bekend van onder andere Contiki en Trafalgar. 

Zoals de verantwoordelijke spelers binnen de reisbranche weten, is onze eerste benadering altijd om samen te werken met partners uit de industrie om dierenmishandeling te beëindigen. 

Kom vandaag nog in actie voor olifanten!

Eis vandaag nog dat Thomas Cook Group naar ons luistert en stopt met de verkoop olifantenritten en -shows: voeg jouw naam toe aan de petitie.

En lees meer op onze campagnewebsite: Wildlife. Not entertainers. 

Bescherm olifanten op Dierendag

olifantenritjes

De Thomas Cook Group, een van de grootste reisorganisaties ter wereld, blijft wrede olifantenritten promoten en verkopen. Teken vandaag nog onze petitie om...

Jager Cecil de leeuw wordt niet vervolgd

Wilde leeuw in Tanzania.

Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die $50.000 betaalde om Cecil te mogen doodschieten, zal niet worden vervolgd in Zimbabwe. De minister van Milieu heeft...