Onze reactie op het afschieten van leeuw Cecil

29/07/2015

Uit de media is gebleken dat een Amerikaanse tandarts 50.000 dollar heeft betaald om eerder deze maand de leeuw Cecil, de bekendste leeuw in Zimbabwe, te schieten.

"Het fokken en doden van leeuwen onder het mom van vermaak, moet stoppen. Dieren horen in het wild en mogen niet de eindigen als doelwit voor deze smerige industrie."

De 13 jaar oude Cecil, was een belangrijke toeristische attractie in het beroemde Hwange National Park in Zimbabwe. Daarnaast werd hij bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Onze directeur Pascal de Smit: 

"De wreedheid achter deze daad is verontrustend. Cecil werd niet alleen op een wrede manier geschoten, namelijk met een pijl en boog, maar 40 uur later levend gevonden, om vervolgens koelbloedig te worden neergeschoten met een pistool.”

"Het fokken en doden van leeuwen onder het mom van vermaak, moet stoppen. Dieren horen in het wild en mogen niet eindigen als doelwit voor de plezierjacht."

Juridische stappen

Een professionele jager en een landeigenaar zouden midden in de nacht een dood dier aan een auto hebben gebonden om Cecil uit het nationale park te lokken, om hem vervolgens met een kruisboog te laten beschieten. Cecil werd 40 uur later pas gewond gevonden, en doodgeschoten met een pistool.

Ondanks het feit dat het jagen op leeuwen in diverse landen in zuidelijk Afrika, waaronder Zimbabwe, legaal is, moeten groepen een geldige vergunning krijgen van de autoriteiten. Dat maakt het doden van Cecil illegaal. De landeigenaar en de jager kunnen nu geconfronteerd worden met juridische stappen voor deze stroperij.

Meer over dit probleem

De wreedheid achter deze daad is verontrustend: dagelijks worden leeuwen gefokt voor toeristisch vermaak. Vandaag de dag zijn er maar liefst 7.000 leeuwen in fokkerijen in Zuid-Afrika, niet alleen om te eindigen als jachttrofee , maar ook voor het zogenaamde knuffelen met welpen en wandelen met leeuwen.

Het verhaal van Cecil is hartverscheurend, maar niet uniek. Wat deze tragische gebeurtenis doet, is een schijnwerper op dit probleem richten: het misbruik van wilde dieren voor toeristisch vermaak.

Wilde dieren zijn een lucratieve handel. Dieren zoals leeuwen worden als ze slechts een paar weken oud zijn van hun moeders weggehaald. Ze worden in kleine hokken gehouden zonder bescherming tegen de hitte, krijgen slechte voeding, en worden mishandeld totdat ze onderdanig genoeg zijn om met toeristen op de foto te gaan of ermee te kunnen wandelen. Zij kunnen vervolgens worden verkocht in niet te traceren handelsketens om te eindigen in de industrie van de ‘canned hunting’ (ingeblikte jacht).

We zijn tegen elke vorm van dierenmishandeling en zetten ons in tegen het houden en doden van leeuwen uit naam van toeristisch vermaak.

Kom in actie!

We beschermen wereldwijd wilde dieren om ervoor te zorgen dat dat ze in het wild blijven, waar ze horen! Kom meer te weten over hoe we samen een einde kunnen maken aan het uitbuiten van wilde dieren voor toeristisch vermaak.