Onzekerheid voor veedieren door CETA en TTIP

03/08/2016

Het zijn spannende tijden voor de Europese Unie. Niet alleen vanwege de Brexit, maar ook vanwege een aantal belangrijke handelsverdragen die in een beslissende fase komen.

Langzaam boeken we vooruitgang, maar het blijft onzeker of dit voldoende zal zijn.

Voor dieren zijn de handelsverdragen letterlijk van levensbelang. Krijgen landen van buiten de Europese Unie de mogelijkheid vlees te verkopen in Europa dat is geproduceerd volgens normen die lager liggen onze dierenbeschermingswetgeving? Of leiden handelsverdragen er juist toe dat landen buiten de Europese Unie hun dierenwelzijnsstandaarden omhoog moeten doen om toegang te krijgen tot de Europese markt?

Voor het handelsverdrag met Canada, CETA, geldt het eerste: Canadees vlees dat niet voldoet aan de Europese dierenwelzijnsnormen krijgt ruim baan op de Europese markt. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden dit verdrag te stoppen. Het Europese Parlement moet zich nog uitspreken en ook de nationale parlementen van de EU-lidstaten krijgen de mogelijkheid over dit verdrag te stemmen. Onze oproep: stem tegen!

En dan is er het handelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP. Hoe dit voor dieren uitpakt is nog niet zeker, maar onderhandelingen lopen moeizaam. World Animal Protection doet haar best dierenwelzijn zo goed mogelijk in het verdrag te krijgen. Langzaam boeken we vooruitgang. Het is echter nog te vroeg om te kunnen zeggen of dit voldoende zal zijn. Voorlopig houden de spannende tijden dus nog wel even aan. 

Goed om te delen!

orang-oetan

Misschien heb je het al voorbij zien komen: World Animal Protection is aangesloten bij Goed om te Delen, een website waar je tweedehands spullen kunt kopen en...