Oproep aan Dijksma: Zeeleeuwen zijn geen circusdieren!

16/04/2014

Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit, waar WSPA onderdeel van vormt, roept staatssecretaris Dijksma op om zeeleeuwen – net als andere wilde dieren – uit het circus te weren.

De wet om het gebruik van wilde dieren in circussen heeft nu al een half jaar vertraging opgelopen omdat het ministerie aanvullend onderzoek laat doen naar zeeleeuwen. En dat terwijl evident is dat zeeleeuwen niet gedomesticeerd zijn en ongeschikt om in een circus te houden. Tijd om ook je stem te laten horen!

In oktober 2012 beloofde de regering te komen met een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Het verbod komt, maar is er half april 2014 nog steeds niet. Dat komt deels doordat het ministerie in 2013 een onderzoek is gestart naar zeeleeuwen. De vraag: moeten die wel of geen onderdeel worden van de groep dieren die straks in circussen geen kunstjes meer hoeven doen?

Honderd kilometer zwemmen

Volgens WSPA is het antwoord klip en klaar. Zeeleeuwen zijn wilde dieren. In het circus gehouden zeeleeuwen verschillen niet van hun soortgenoten in de natuur. En circussen zijn niet geschikt om aan hun natuurlijk gedrag tegemoet te komen. In de natuur maken zeeleeuwen dagelijks zwemtochten van wel honderd kilometer. Ze kunnen vijftig tot honderd meter diepte duiken en verblijven negentig procent van de tijd onder water. 

Het bassin in het circus is slechts vijftig vierkante meter en maar 1,2 meter diep. Tijdens het transport zijn de verblijven nog veel kleiner. Twee dieren delen dan een verblijf van zo’n 4 bij 2,2 meter en dit is maar een meter diep. 

Ook kunnen zeeleeuwen in circussen niet hun natuurlijke sociale gedrag ontplooien. In het wild leven de dieren in grote groepen met verschillende rangordes, een circus bezit vaak maar twee tot vier dieren. Er is overdag geen afleiding of mogelijkheid om te jagen. Hierdoor raken de dieren gefrustreerd en gestrest en dit leidt tot gedragsproblemen. Zeeleeuwen zwemmen achter elkaar rondjes in hun bad of wiegen herhaaldelijk hun hoofd op en neer.

Doe mee!

Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit, waar WSPA onderdeel van vormt, roept staatssecretaris Sharon Dijksma op het gebruik van álle wilde dieren in circussen te verbieden. 

Doe mee met onze oproep en laat vandaag nog je stem horen!

Verwante artikelen:

  • TUI Duitsland stopt excursies dolfijnen en orkas
  • Kom in actie tegen de dolfijnenjacht in Taiji
  • Nederlandse reisorganisaties stappen van olifant af

Veel steun voor 'Honden voor Honden'

honden-voor-honden

Onze nieuwe campagne ‘Honden voor Honden’ slaat geweldig aan! De campagne, die betere bescherming van honden in Europa als doel heeft, startte op donderdag 3...

In actie tegen achtergelaten vistuig

seal-saved-from-ghostnet

In Den Haag vindt deze week het Global Oceans Action Summit 2014 plaats, over behoud van de flora en fauna in de zeeën. WSPA is hierbij aanwezig en presenteert...