Overstromingen Malawi bedreigen dieren

17/02/2015

In de regio Chikawawa in Malawi, waar de leefgebieden van mens en dier zijn verwoest door zware regenval, behandelen we momenteel meer dan honderdduizend dieren met medicijnen.

Tussen december 2014 en januari 2015 had Malawi last van extreem zware regenval, waarvan de gevolgen verergerd werden door een orkaan die op dat moment in het gebied huis hield. Het resultaat was verwoesting voor de lokale bevolking en hun dieren, vooral in het zuiden van het land. In Malawi lopen de dieren meestal vrij rond, waardoor vele van hen, die de overstroming voelden aankomen, gelukkig op tijd konden ontsnappen naar hoger gelegen gebieden. De zware regenval heeft echter toch voor veel gezondheidsproblemen bij de dieren gezorgd, waaronder longontsteking, wonden, modulaire dermatose (veroorzaakt door een pokkenvirus), mastitis (ontsteking van de melkklieren) en voetrot, veroorzaakt door waterverzadigde grond. Geschat wordt dat ruim een derde van de dieren (355.000 van de 947.000) van arme huishoudens in Chikwawa is bezweken aan ziektes als gevolg van de overstromingen.De directeur van de veterinaire diensten in Malawi heeft World Animal Protection gevraagd om de lokale bevolking en hun dieren in de Chikwawa-regio te helpen – en daarvoor samen te werken met het ministerie van landbouw en voedselveiligheid en de regionale dierenartsen. In de komende twee weken zullen we medicijnen, ontwormingskuren, vaccins en diergeneeskundige benodigdheden verstrekken om per direct ruim 100.000 dieren te kunnen behandelen en op die manier veel huishoudens in het getroffen gebied te kunnen helpen. Veel families in Chikwawa zijn afhankelijk van de gezondheid van hun dieren om de familie van eten te kunnen voorzien en schoolkosten en medische behandelingen te kunnen betalen. Het helpen van dieren speelt een sleutelrol in het herstel na de storm. 

Kijk voor meer verhalen uit Malawi op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van ons werk in het rampgebied.

Blinde liefde leidt tot dierenleed

laad-dierenliefde-niet-tot-dierenleed-leiden

Valentijnsdag is de dag waarop we traditioneel stilstaan bij de liefde. Dit jaar staan we speciaal stil bij de liefde die veel mensen voor dieren hebben.