Percentage weidegang stabiel, toch steeds meer koeien nooit naar buiten

29/09/2014

Bij World Animal Protection zijn we voorzichtig positief. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s: ‘Vanwege de stijging van het aantal koeien dat nooit in de wei komt, zijn deze cijfers nog geen goed nieuws, maar dat het percentage weidegang gestabiliseerd is, geeft de burger moed.

Inspanningen vanuit de sector zijn hiervoor heel belangrijk gebleken – en blijven dat om de trend van opstallen daadwerkelijk om te buigen.’ 

 

Supermarkten

Maar het zijn met name supermarkten die wat ons betreft veel meer kunnen doen om weidegang te waarborgen. Dit door het aandeel zuivelproducten met weidemelkgarantie in hun assortiment sterk te vergroten. Uit een supermarkttelling afgelopen jaar bleek dat slechts een op de vijf zuivelproducten gegarandeerd afkomstig is van koeien die buiten kunnen grazen.

Wat kun jij doen?

Allereerst door - als je producten met zuivel koopt – te letten op de ‘weidemelkgarantie’ of het keurmerk ‘biologisch’. Daarbij gaat het niet alleen om melk, maar juist ook om producten als kaas, yoghurt, vla, (slag)room, boter et cetera.  Want daar gaat de meeste melk in zitten. Ook kun je jouw supermarkt vragen om het assortiment aan te passen, en alleen nog zuivelproducten te verkopen die van koeien afkomstig zijn die - minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag - in de wei hebben kunnen grazen.

Berengaltoerisme Ha Long Bay gestopt

beren-in-kooi-voor-gal

Meer dan 80 beren die gevangen worden gehouden in de toeristische hotspot Ha Long Bay in Vietnam zijn een stap dichter bij hun bevrijding uit de illegale...