Ritje op olifant geen onschuldig vermaak

10 augustus 2012

Veel toeristen die landen als Sri Lanka en Thailand bezoeken, vinden een ritje op de rug van een olifant een van de hoogtepunten van hun reis. Weinigen realiseren zich echter wat voor een ellende dit ‘onschuldig vermaak’ betekent voor het dier.

World Animal Protection roept daarom alle Nederlandse reisorganisaties op geen reizen meer aan te bieden waarvan een olifantenritje onderdeel is.

Smokkel

De meeste olifanten die in de Thaise toeristenindustrie worden gebruikt, worden als kalfje uit buurland Birma (Myanmar) gesmokkeld. Jaarlijks worden tussen de 50 en 100 jonge olifantjes slachtoffer van de smokkelaars. Het vangen van zo’n kalfje kost vaak drie tot vijf volwassen olifanten het leven. Niet alleen de moeder maar ook andere familieleden, tantes vooral, proberen het jong te beschermen. De andere dieren in de kudde blijven getraumatiseerd achter.

Afgeranseld

Om het olifantje af te richten wordt grof geweld gebruikt. Het dier wordt vaak vastgebonden, uitgehongerd en dagen achtereen afgeranseld om zijn wilskracht te breken. Als de olifant vervolgens aan het werk wordt gezet, loopt hij vaak verwondingen op: de eigenaren raken het dier op gevoelige plekken als oren en slurf. Een olifant kan wel gewichten tot 1.000 kilo trekken, maar de rugwervels zijn zo gevoelig dat een of meer toeristen pijn en schade betekenen.

Voortbestaan

Met het steeds verder openen van de Birmese grenzen is de vrees gerechtvaardigd dat ook in dat land zelf de toeristenindustrie jonge olifanten zal gaan gebruiken. Met de aanzwellende toeristenstroom naar deze landen, maar ook bijvoorbeeld naar Sri Lanka en Nepal, is het zeer de vraag of de wilde Aziatische olifant nog lang zal kunnen voortbestaan. World Animal Protection roept daarom de Nederlandse reisbranche op onmiddellijk te stoppen met het aanbieden van reizen waarin een rit op een olifant en een bezoek aan een olifantenshow zijn opgenomen.

Diervriendelijk

Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, heeft dit besluit gelukkig al genomen. Sinds eind 2010 biedt TUI alleen nog excursies aan waar gasten olifanten in een natuurlijke omgeving zien en op een diervriendelijke manier met ze in contact komen, zolang dit op een veilige en verantwoorde manier plaatsvindt en de gasten niet op de olifant zitten. World Animal Protection vindt dat meer reisorganisaties dit goede voorbeeld moeten volgen. 

Verwante artikelen:

  • Nertsenfokverbod grote stap dichterbij
  • Nog steeds: dansberen in India
  • WSPA tegen plan om walvisquota te verhandelen

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp