Rivierdolfijnen redden in de Amazone

27/06/2013

Met jouw hulp vechten we hard om tienduizenden unieke roze Amazone rivierdolfijnen te redden van een illegale en pijnlijke dood. De dolfijnen blijken erg populair visaas te zijn.

Het Oceanenteam van WSPA is samen met de Braziliaanse overheid verschillende beschermingsmethodes aan het onderzoeken om deze dieren, lokaal bekend als botos, van de dood te redden.

“De afgelopen jaren heeft het jagen op botos zich verspreid door de Amazone. Het botosvlees wordt gebruikt als aas voor de Piracatinga, een meervalsoort. Vissers gebruiken rottend dolfijnenvlees om grote aantallen Piracatinga te lokken. Deze vissen verkopen ze vervolgens aan verwerkers en grote koelopslag bedrijven. Daarna wordt de vis verkocht aan consumenten in Colombia, Brazilië en andere Latijns Amerikaanse landen,” vertelt Claire Bass, campagneleider van WSPA.

Illegale jacht

Ondanks het feit dat het afmaken van botos illegaal is, overtreden veel vissers de wet omdat de watergebieden in de Amazone vaak moeilijk te controleren zijn. De vissers weten altijd wel een plek te vinden waar de kans dat ze gepakt worden erg klein is. 

Om te voorkomen dat ze gesnapt worden met botovlees aan boord, harpoeneren of vangen ze de dieren om ze vervolgens vast te binden aan bomen langs de rivier. Terwijl de dolfijnen nog in leven zijn worden ze overdekt met takken en gewond achtergelaten. De vissers komen als het donker is terug om de dieren in stukken te hakken en te laten dienen als visvoer.

Dolfijnen beschermen

“Het leed dat deze dolfijnen wordt aangedaan is ondenkbaar, het duurt soms dagen voor ze een pijnlijke dood sterven. En daarbij brengen deze vismethodes de hele populatie in gevaar,” aldus Claire.

Om dit probleem te bestrijden heeft een team bestaande uit leden van de Braziliaanse overheid en WSPA twee belangrijke methoden onderzocht. De eerste is de invoering van een wetgeving en een certificeringsregeling waarmee de verantwoordelijkheid van het opslaan van botovlees ook komt te liggen bij de verwerkers en grote koelopslag bedrijven. De tweede manier is het onderzoeken van humane alternatieven voor het aas, zoals bijproducten uit de vlees- en visindustrieën.

“Ik hoop dat de WSPA supporters trots zijn op het werk dat we hier doen,” zegt Claire. “Het is een bevestiging van het aanzien dar WSPA geniet in deze regio dat we door de overheid zijn gevraagd te helpen bij het redden van deze diersoort en het beschermen van het levensonderhoud van de lokale inwoners.”

Verwante artikelen:

  • Schildpadfokkerij gaat dierenleed aanpakken
  • Kom in actie voor olifanten!
  • Oproep WSPA aan parlement Korea

Werelds oudste beer overleden

beer-Gheorge

Met een zwaar gemoed ontvingen we onlangs het bericht dat Andreas, een 50-jarige Europese bruine beer, vorige maand is overleden in een Grieks berenreservaat....

Berenbericht uit Pakistan

Schenken: meer dieren helpen voor hetzelfde geld

Dankzij de inspanningen van WSPA en haar lokale partnerorganisatie Biodiversity Research Centre (BRC) is het aantal beer-hondengevechten in Pakistan de laatste...