Supermarkten doen weinig aan weidezuivel

21/12/2015

Uit ons jaarlijks onderzoek naar het aanbod van zuivelproducten in de schappen van Albert Heijn en Jumbo blijkt dat beide supermarkten geen stap extra zetten om weidezuivel – zuivel afkomstig van koeien die in de wei grazen – te promoten. Over het geheel genomen blijft dat aanbod steken op 22%.

Dit getal is nagenoeg hetzelfde als in 2013 en 2014 en laat dus geen zichtbare verandering zien.

Het aanbod van deze twee ketens is onderzocht, omdat zij het zogeheten Convenant Weidegang mede hebben ondertekend. De doelstelling van het Convenant is dat het huidige percentage bedrijven dat koeien gedurende minimaal 120 dagen in de wei laat tenminste wordt gehandhaafd.

Met een aanbod van weidezuivelproducten minder dan een kwart van het totaal wordt die doelstelling absoluut niet bevorderd. Integendeel, de trend dat steeds meer koeien hun leven lang in de stal verblijven, wordt zo niet doorbroken.

Bovendien zegt het percentage boerderijen met weidegang weinig over het aantal of het percentage koeien dat daadwerkelijk mag grazen. Want aangezien met name het toenemend aantal grote melkveebedrijven hun koeien binnen houden, is er geen zicht op het aantal dieren in de wei.

In de gehele keten van zuivelproductie en -consumptie spelen de supermarkten een cruciale rol. Wil het Convenant Weidegang werken, dan dient hun gedrag diervriendelijker te worden, want de laatste jaren is er geen enkele voortgang geboekt. Uitermate teleurstellend.

De Nederlandse weilanden raken leger en leger. Al 1 op de 3 koeien komt de stal nooit meer uit. Als we niets doen, staan in 2025 meer dan 1 miljoen koeien hun leven lang binnen. Terwijl weidegang onmisbaar is voor het welzijn van een koe. Jij kunt helpen om de koe de wei in te krijgen door te kiezen voor producten met het weidemelklogo, biologisch keurmerk of een ander gecontroleerd kenmerk hiervoor. Deze garanderen dat de koeien in de wei hebben gestaan.

Teken nu om supermarkten op te roepen meer zuivelproducten in hun schappen te leggen en zo méér koeien in de wei te laten grazen!

>>Lees hier het volledige rapport over onze supermarkttelling dit jaar

Mondiaal plan tegen hondsdolheid

Hond in Peru

Organisaties wereldwijd hebben samen een plan uitgewerkt om besmetting met hondsdolheid bij mensen in 2030 te hebben uitgebannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt...