Tien wreedste toeristische attracties met dieren ter wereld

03/02/2016

Drie op de vier toeristische attracties met wilde dieren veroorzaken dierenleed. Ons rapport dat tot stand is gekomen na uitgebreid onderzoek legt dit bloot.

​'Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. Doe het niet!'

Op zijn minst 550.000 wilde dieren lijden in de handen van aanbieders van wrede, onverantwoordelijke toeristische attracties. Dit blijkt uit het eerste wereldwijde onderzoek naar dierenleed bij toeristische wildlife-attracties. WildCRU, de Wildlife Conservation Research Unit van de Universiteit van Oxford, heeft dit onderzoek in opdracht ons gedaan. Op basis hiervan is een lijst samengesteld van de tien meest wrede toeristische attracties met wilde dieren ter wereld: 

1.    Olifantenritten maken2.    Tijgerselfies maken3.    Wandelen met leeuwen4.    Bezoeken van berenkuilen5.    Zeeschildpadden vasthouden6.    Dolfijnenshows7.    Dansende apen

civetkat


8.    Bezoeken aan koffieplantages met gekooide civetkatten9.    Slangenbezweerders en cobra-kussen

10.  Krokodillenfarms

We schatten dat 110 miljoen toeristen wrede attracties met wilde dieren bezoeken, zonder zich bewust te zijn van het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Met een groeiende toeristenindustrie zal de vraag hiernaar alleen maar toenemen. 

Het gaat om zeer jonge dieren die veel te vroeg zijn weggehaald bij hun moeders. Vervolgens worden ze geslagen en mishandeld tijdens een brute training zodat ze passief genoeg zijn voor ritjes, kunstjes of het poseren voor een vakantiekiekje. 

TripAdvisor

WildCRU analyseerde ook de recensies van bezoekers van dierenattracties op TripAdvisor, ’s werelds grootste recensiewebsite voor en door toeristen. Van de 50.000 recensies, bleek dat 80% van de mensen een positieve beoordeling geeft over attracties met juist slechte scores op dierenwelzijn.

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland zegt:

"Het is duidelijk dat duizenden toeristen wildlife-attracties bezoeken, zonder zich bewust te zijn van de mishandeling die achter de schermen plaatsvindt.

Behalve dat het wreed is voor dieren is het vaak ook levensgevaarlijk voor toeristen, zo bleek helaas deze week nog met de tragische dood van een Schotse toerist in Thailand. De man werd tijdens een rit op de rug van een olifant door het dier gedood. Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. Doe het niet!"

In plaats van dierenleed te promoten moet de toeristenindustrie juist onderdeel gaan uitmaken van de oplossing. Daarom hebben we er, samen met onze supporters, voor gezorgd dat 87 reisorganisaties wereldwijd gestopt zijn met het aanbieden van olifantenritten en -shows. Ook TripAdvisor kan een enorme invloed uitoefenen op het gedrag van toeristen en moet daarin verantwoordelijkheid nemen.

>>Lees hier het complete rapport

>>Bezoek onze campagnewebsite Wildlife. Not Entertainers. 

Credits Foto's: World Animal Protection, Michelle De Villiers for World Animal Protection en iStock / Getty Images