Toeristen mijden Faeröer om walvisjacht

18 november 2013

De Deens eilandengroep Faeröer lijkt aanzienlijke inkomsten mis te lopen van potentiële toeristen die nu zeggen dat ze er wegblijven vanwege de walvisjacht die daar wordt gehouden.

Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Ipsos Mori voor WSPA heeft uitgevoerd in vijf van de grootste toeristische markten voor de Faeröer. WSPA dringt er bij de toeristenindustrie van de Faeröer op aan om walvissen actief te gebruiken voor haar marketing.

Ruige natuur

Voor natuurliefhebbers zijn de eilanden een perfecte vakantiebestemming vanwege de talrijke mogelijkheden om de ruige natuur te ontdekken, zowel te land als ter zee. Maar uit de enquête blijkt dat 37% van de potentiële bezoekers wegblijft vanwege de omstreden jacht.
“De enquête toont aan dat de Faeröer veel toeristen misloopt die op zichzelf de eilandengroep graag zouden willen bezoeken. Dit gegeven kan door de autoriteiten van de Faeröer niet genegeerd worden. Wij dringen er bij de politici en bij de toeristische sector op aan hiermee rekening te houden”, zegt campagnemanager Rógvi Absalonsen van WSPA.

Walvistoerisme

Uit de enquête blijkt verder dat er grote interesse is om de walvissen in hun natuurlijke omgeving te kunnen meemaken. Van de respondenten zegt 65% zeggen dat het waarschijnlijker is dat ze de eilandengroep zouden bezoeken als ze daar tijdens hun vakantie walvissen en dolfijnen zouden kunnen bewonderen. En nog meer, 78%, zegt dat zij waarschijnlijk naar de dieren zouden gaan kijken tijdens hun vakantie, als dat mogelijk was. “Dit toont aan dat er een duidelijke kans bestaat voor de toeristische sector op de Faeröer om te profiteren van de aanwezige walvissen en daarmee de eilanden een positiever imago te geven dan met de walvisjacht”, aldus Rógvi.

Leren van de Shetlands

“De Shetland eilanden zijn succesvol met het opnemen van walvissen in hun toeristische activiteiten en bij het kenmerken van de eilanden als vakantiebestemming. Er zijn tal van overeenkomsten tussen de Faeröer en de Shetlands. De Shetland eilanden hebben dezelfde uitdagingen als de Faeröer op het gebied van onvoorspelbaar weer en onregelmatige trek van walvissen, maar het pure feit dat er walvissen zijn, trekt elk jaar een grote groep toeristen. Er is geen reden aan te nemen dat dit voor de Faeröer anders zou zijn”, stelt Absalonsen.

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp