Transportroutes wilde dieren aanpakken

10 december 2014

World Animal Protection is blij met de aankondiging van de Britse prins William dat een nieuwe ‘task force’ de handel in wilde dieren hard gaat aanpakken. Hiermee is er nieuwe aandacht voor deze uiterst winstgevende illegale activiteit.

De economische waarde ervan wordt geschat op tien tot twintig miljard dollar per jaar. Daarmee is de handel in levende wilde dieren en hun ledematen de op drie na meest lucratieve illegale activiteit, na die in drugs, wapens en vrouwen. Tegenover het geld staat enorm dierenleed: vier op de vijf gevangen dieren overlijden terwijl ze vervoerd worden of binnen een jaar na hun vangst.

Verbindende schakel

De groep die prins William wil vormen, zal geleid worden door de Britse ex-minister Hague en zal zich niet zozeer bezighouden met de uiteinden van de smokkel, maar juist met de verbindende schakel: het transport. Zo worden vliegmaatschappijen, rederijen, koeriersbedrijven in contact gebracht met organisaties voor natuurbehoud en dierenwelzijn, waaronder World Animal Protection met haar 1,7 miljoen supporters, om de kaping van hun vervoersdiensten voor de dierensmokkel aan te pakken. Die routes moeten ontmaskerd en opgerold worden.

Aapjes in sokken

Achttien bedreigde aapjes in sokken verpakt en op het lijf van een passagier geplakt, 1700 levende dieren in de kofferbak van een auto, een drie maanden oud tijgerwelpje gedrogeerd in een koffer gestopt. Dat zijn de wrede praktijken van de smokkelaars om aan veel geld te komen. En vanwege dat geld worden jaarlijks vele miljoenen dieren uit hun leefomgeving geplukt en op de wreedste manieren denkbaar naar andere delen van de wereld overgebracht. Tal van diersoorten worden mede door deze illegale handel met uitsterven bedreigd: olifanten, neushoorns en tijgers. En van de 38 miljoen wilde dieren die jaarlijks alleen al in Brazilië worden gevangen, sterft negentig procent tijdens de vangst of het transport.

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp