Twee olifanten doodden hun trainers in Thailand

19 november 2014

In minder dan een week tijd hebben maar liefst twee olifanten in Thailand hun mahouts (trainers) gedood.

Een van de olifanten vertrapte zijn trainer en vluchtte met toeristen op de rug de jungle in. Nog geen drie dagen laten doodt opnieuw een olifant zijn trainer op het moment dat deze hem net van de ketting haalt voor een olifantenrit.

“Deze twee treurige gebeurtenissen zo kort achter elkaar laten zien dat olifanten wilde dieren zijn en blijven, niet bedoeld om gebruikt te worden voor ons vermaak.”, aldus Pascal de Smit, Directeur World Animal Protection Nederland.

Voordat olifanten ingezet kunnen worden voor olifantenritten en ander toeristisch vermaak, moeten ze eerst op jonge leeftijd een zeer wrede en intensieve training ondergaan. Gedurende het onderwerpen van de olifanten, ook wel 'Phajaan' genoemd, worden jonge olifanten vastgeketend, uitgehongerd en geslagen. Net zo lang totdat hun wil gebroken is. De rest van hun leven staan de meeste vervolgens dag en nacht aan de ketting en is vrij contact met soortgenoten uitgesloten.
 

Nederland stapt van de olifant af

Nederlanders zijn zich steeds meer bewust van de wreedheden die zich achter de schermen bij entertainment met wilde dieren afspelen. Dankzij de campagne van World Animal Protection hebben al ruim 31.000 Nederlanders beloofd om nooit (meer) op een olifant te rijden. Ook steeds meer Nederlandse reisorganisaties, zoals Arke en Fox Vakanties, halen olifantenritten en -shows uit hun reisaanbod en steunen de campagne om uitbuiting van olifanten en andere wilde dieren tegen te gaan.

“Wilde dieren horen in het wild. Ons advies is dan ook simpel: Hou je van wilde dieren? Bekijk ze in hun natuurlijke omgeving en met gepaste afstand.”, aldus Pascal de Smit.
 

Voordat ze boeken

Om niet alleen Nederlandse toeristen voor te lichten over het - vaak verborgen - leed achter toeristische attracties met wilde dieren, breidden we afgelopen oktober onze campagne Before they book (Voordat ze boeken) uit naar andere landen. Hiermee wil World Animal Protection wereldwijd, van China tot de Verenigde Staten, toeristen - nog voordat ze boeken - laten zien, welk leed er schuilt achter veel onschuldig ogend vermaak, zoals olifantenritten of knuffelen met  leeuwenwelpjes.

Help mee: stop het leed van olifanten.

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp