Tweede olifantvriendelijke opvang: Following Giants

13 november 2019

Na het grote succes van Thaise olifantenopvang ChangChill, het eerste olifantenpark dat met onze hulp omvormde tot olifantenparadijs, is er mooi nieuws! Een tweede olifantenpark is momenteel aan het transformeren en opent in december als hernieuwde, olifantvriendelijke opvang.

De olifanten Jahn en Chok werden jarenlang ingezet om met toeristen op hun rug door het Thaise regenwoud te lopen. Gaven ze geen rit, dan stonden de dieren urenlang aan de ketting in de brandende zon. Op 31 oktober maakten de olifanten hun allerlaatste ritten in het olifantenkamp Eco Tourism Koh Lanta in Thailand. Aan het eind van de dag gingen hun zadels af, de prullenbak in. 

Eco Tourism Koh Lanta wordt namelijk omgetoverd tot een olifantvriendelijke opvang. De hernieuwde opvang heet vanaf nu Following Giants en zal zijn diervriendelijke deuren in december openen. 

Olifant Chok moest tot voor kort dagelijks ritjes door het regenwoud maken met toeristen op zijn rug. Dat hoeft nu gelukkig niet meer! 

Kettingen worden nu niet meer gebruikt in Following Giants. De olifanten kunnen gaan en staan waar ze maar willen. 

Tot de heropening wordt er bij Following Giants achter de schermen hard gewerkt om het olifantenkamp diervriendelijk te maken. Bij olifantenkampen krijgen toeristen de mogelijkheid om op olifanten te rijden, ze te wassen en te voeren. Helaas is dat allesbehalve diervriendelijk. Olifanten zijn wilde dieren die geen contact met mensen horen te hebben. Ze hebben ruimte en vrijheid nodig om lekker te grazen, rond te scharrelen of een modder- en stofbaden te nemen. 

Met ons businessmodel transformeren we olifantenkampen naar olifantvriendelijke opvangplekken. Follow Giants is het tweede olifantenkamp, na ChangChill, dat met ons businessmodel deze stap zet. De kampen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de eigenaren en mahouts (olifantentrainers). Toeristen hebben er veel geld voor over om olifanten van dichtbij te kunnen ervaren. Voor een olifantenkamp is het dus erg spannend om te veranderen; de eigenaar verliest mogelijk zijn inkomstenbron. Met ons businessmodel helpen we olifantenkampen te veranderen naar een plek waar toeristen de dieren kunnen bewonderen in een natuurlijke omgeving. Dit is beter voor de dieren, maar daarnaast zijn de eigenaren verzekerd van hun inkomsten. Reisorganisaties ondersteunen die transformatie en promoten deze diervriendelijke plekken onder toeristen, waardoor de eigenaar zijn inkomensten na de transitie behoudt.

Vanaf 1 november is David Owen, onze Elephant Venue Project Manager, aan de slag met de mahouts van Following Giants. Hij traint ze en begeleidt ze in deze transitie. De mahouts gaan bijvoorbeeld een week naar olifantenopvang BLES, waar ze leren over de zorg voor olifanten in een opvang waar alleen observaties mogelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de gidsen weten hoe ze bezoekers kunnen informeren over olifanten en hun gedrag.

Op dit moment wonen de olifanten Jahn, Chok en Sow bij Following Giants. Binnenkort voegen mannetjesolifant Tanwa, en nog een vrouwtjesolifant, zich ook bij de olifantenfamilie.

Het gebied waarin de olifantenopvang zich bevindt, van bovenaf.

Olifanten Sow en Jahn wandelen vrij en blij door de opvang.

Sow (rechts) begroet Jahn.

Toeristen kunnen de olifanten vanaf december op gepaste afstand observeren tijdens een speciale wandeling door het regenwoud. De olifanten hebben tijdens deze wandeling alle mogelijkheid om te kiezen hoe snel en waar ze naartoe lopen, met elkaar te socializen, te grazen en modderbaden te nemen. Een gids loopt uiteraard mee en geeft uitleg over het gedrag van de olifanten en signaleert andere wilde dieren tijdens de wandeling. Verdere interactie met de dieren is niet mogelijk, zodat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen zonder daarin te worden verstoord. 

We houden jullie uiteraard op de hoogte van de vorderingen van Following Giants en ons werk voor olifanten over de hele wereld. 
 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp