Update Cycloon Pam: Team spreekt overheid, begint met hulp

20/03/2015

Ons team is aangekomen op Vanuatu en is direct aan het werk gegaan om dieren te helpen.

De cycloon Pam raasde 13 maart over Vanuatu heen, waarbij hele dorpen werden weggevaagd. De eerste terugkoppeling van ons team ter plaatse bevestigt dat de behoefte aan hulp groot is. Veel van de dieren die de storm hebben overleefd, zijn gewond en kwetsbaar en hebben geen onderdak meer.

Honden en katten in Port Vila

Onze eerste stop bij aankomst in de hoofdstad Port Vila was het nationale coördinatiepunt voor noodhulp. Na registratie zijn we direct aan de slag gegaan met een gecoördineerde hulpoperatie in samenwerking met de overheid van Vanuatu .De honden en katten in Port Vila hebben nu vooral behoefte aan voedsel. Aan het einde van de eerste dag, waarin we vooral veel hebben voorbereid en gepland, hebben we de dieren in de directe omgeving van voedsel kunnen voorzien. In het filmpje hieronder zie je Steven Clegg, leider van ons noodhulpteam, terwijl hij Snoopy en Blackie voert en verteld over de komen stappen. 

Voedsel raakt snel op

Nu de volle omvang van de ramp pas echt duidelijk wordt, zien we dat de voedselvoorraden  snel op dreigen te raken. De gezondheid en veiligheid van de landbouwdieren is daarom ook van groot belang voor de mensen op Vanuatu.Als enige internationale dierenbeschermingsorganisatie aanwezig op Vanuatu is onze rol van groot belang voor de hele noodhulpverlening. Honderdduizenden dieren zijn getroffen. We vertrekken snel naar de hardst getroffen gebieden.

Samenwerking met lokale partners

Naast met de lokale overheid, werken we ook met lokale dierenbeschermingsorganisatie SAMS Animal Welfare Organisation. Met een mobiele kliniek zullen we samen dieren over het hele eiland de meest urgente zorg verlenen.

Vorig jaar werkten we ook al samen met de overheid en SAMS, nadat cycloon Lusi had huisgehouden. Omdat we al een goede relatie hadden met deze partijen konden we nu zo snel aan de slag om de dieren te helpen.

Jouw hulp is onmisbaar

Vele tienduizenden dieren op Vanuatu hebben onze hulp hard nodig. Met jouw gift kunnen we hen helpen.Volg ons op Facebook en Twitter voor updates van ons werk op Vanuatu.

VN zegt steun toe aan dieren bij rampen

dieren-in-rampsituaties

Terwijl ons noodhulp team zich bezighoudt met de behoeften van de dieren in Vanuatu, zijn er op de VN-Wereldconferentie over vermindering van risico’s bij...