Vakantiebeurs in het teken van diervriendelijk reizen

14/01/2015

Van 14 tot en met 18 januari is in de Jaarbeurs te Utrecht weer de jaarlijkse Vakantiebeurs.

Deze keer worden de deuren niet alleen geopend voor toeristen, maar ook voor dieren. World Animal Protection is daarom aanwezig om de bezoekers te informeren over diervriendelijk reizen.

Bewustwording toeristen

World Animal Protection staat met de levensgrote, 3D-geprinte olifant in hal 4, de Azië-hal, waar bezoekers via iPads de belofte kunnen doen om nooit (meer) op een olifant te rijden. Verder grijpen we samen met Stichting SPOTS en het IFAW de Vakantiebeurs aan om de bezoekers kennis te laten maken met diervriendelijk toerisme. In hal 2, de Afrikahal, doen we dit in een grote gezamenlijke stand.

Blij met voornemen reisbranche

Op de eerste beursdag, tevens de Vakdag voor de reisbranche, kondigt de reisbrancheorganisatie ANVR bij haar leden - reisagenten en touroperators -  aan dat dierenwelzijn voor het komende jaar een belangrijke duurzaamheidsprioriteit wordt. Dit doet de ANVR in aanloop naar de Nederlandse doorvoering van dierenwelzijnsrichtlijnen die later dit jaar volgen. World Animal Protection levert een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van deze richtlijnen. Daarom zijn we, ook Stichting SPOTS en het IFAW, erg blij met de aankondiging van ANVR dat die bij haar leden meer aandacht voor dierenwelzijn gaat vragen.

Beyoncé

De reisbranche kan op veel meer manieren bijdragen aan een beter leven voor dieren, met name door haar excursies diervriendelijk te maken, maar ook door bewustwording bij hun klanten te stimuleren. Veel toeristen, zoals recentelijk nog popdiva Beyoncé, die op de foto ging met een tijgerwelpje en op een babyolifant ging zitten, hebben geen idee welke ellende schuilgaat achter allerlei ‘directe contacten’ met wilde dieren. Dieren worden gewelddadig afgericht, herhaaldelijk gedrogeerd en er wordt veelal gebruikgemaakt van dwangmiddelen als kooien en kettingen om dieren ‘hanteerbaar’ te maken. Geen enkele vakantieganger of reisorganisatie wil zich hieraan schuldig maken. Samen met de ANVR werken we daarom aan het creëren van bewustwording bij reisorganisaties en reizigers.Excursies met dieren in de hoofdrol zijn populair. Maar onbewust en ongewild kan zo dierenleed ontstaan of in stand worden gehouden. Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties streven we daarom naar bewustwording bij reizigers, van China tot Amerika, nog vóórdat ze boeken.