Vanuatu: een jaar na cycloon Pam

21/03/2016

Duizenden dieren verloren hun onderdak, raakten gewond of kwamen om het leven tijdens cycloon Pam op Vanuatu, in maart 2015.

''Aangrijpende overlevingsverhalen zoals deze zijn alleen mogelijk door de steun van mensen zoals jij. Bedankt daarvoor en het beschermen van dieren wereldwijd.''

Dankzij jouw steun hebben wij hulp geboden aan deze dieren in nood. Wij hebben voedsel gegeven aan meer dan 30.000 landbouwdieren en onze dierenartsen maakten lange dagen om de zieke en gewonde dieren te behandelen. 

In dit deel van de wereld komen cyclonen vaker voor. Het is daarom belangrijk dat de mensen in Vanuatu weten hoe ze zich voor de toekomst kunnen voorbereiden, voor zichzelf en voor hun dieren. Met jouw steun kunnen we ze hierbij helpen.

Met kennis kom je ver

We geven workshops op de Epi- en Efate-eilanden om de inwoners te leren wat zij kunnen doen als er weer een natuurramp plaatsvindt. Er zijn verschillende manieren om levens te redden:

  • Een constructie van zeildoeken en bamboe als een watertrog voor varkens
  • Het van tevoren maken van kuilvoer, zodat de dieren geen honger hoeven te lijden
  • Het maken van verhoogde kippenhokken, zodat de kippen veilig zijn tijdens overstromingen

Eén boer is zelfs zijn varkens aan het trainen om te rennen naar onderdak. Ook leert hij andere boeren hoe zij dit kunnen doen. Hij weet dat het delen van kennis cruciaal is, en wij ook. Daarom werken we aan een instructievideo die te bekijken is via telefoons en bij buurtbijeenkomsten. Dit zou niet gekund hebben zonder jouw steun. Wij willen je daarvoor bedanken.

Puppy Pam

Toen cycloon Pam voorbij geraasd was, vonden onze dierenartsen een puppy in het natte gras. Ze was zes maanden oud en had nog maar een paar uur te leven na het eten van een giftige vis die was aangespoeld.

Steven Clegg, teamleider van ons noodhulpteam, is laatst teruggegaan naar Vanuatu om te kijken hoe het nu met de buurt en met Pam is. ‘’Ik was erg opgelucht toen ik zag hoe gezond en energiek Pam eruit zag,’’ zei hij. Pam is geadopteerd door een plaatselijke familie en is ze erg bekend in haar buurt. 

Aangrijpende overlevingsverhalen zoals deze zijn alleen mogelijk door de steun van mensen zoals jij. Bedankt daarvoor en het beschermen van dieren wereldwijd. 

Toekomst koeien onzeker

Toekomst koeien onzeker

Het voorstel van een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer om weidegang, net als bijvoorbeeld in Zweden, verplicht te stellen wordt door staatssecretaris...