Visbedrijven moeten actie ondernemen tegen spookvistuig

08/03/2018

Onder de golven van onze oceanen schuilt een groot gevaar. Geen witte haaien of pijlstaartroggen, maar spookvistuig dat eeuwenlang blijft rondzwerven. Dit gedumpte en verloren vistuig vormt een groeiend probleem voor dier, mens en milieu.

Visbedrijven presteren ondermaats in de bestrijding van dit probleem. Dat blijkt uit het nieuwe rapport Ghosts beneath the waves van World Animal Protection. Hieruit blijkt dat spookvistuig een enorme, wereldwijde impact heeft. Zo bestaat tien procent van al het afval in zee inmiddels uit spookvistuig. Jaarlijks eindigt minstens 640.000 ton vistuig in de oceanen – terwijl dit materiaal wel 600 jaar in zee blijft rondspoken voordat het is afgebroken.

Ruim honderdduizend zeeschildpadden, walvissen, zeehonden, zeevogels en andere zeedieren worden jaarlijks gedood door verstrikking, verdrinking of uitputting als gevolg van spookvistuig. Ook op milieu en mens heeft spookvistuig impact. Zo raken ondiepe koraalriffen beschadigd, zetten afnemende visbestanden de voedselzekerheid onder druk en lopen scheepvaart en visserij risico’s wanneer zij zwervend vistuig tegenkomen.

Deze zeeleeuw raakte verstrikt in een kieuwnet | ©Tom Campbell / Marine Photobank

Visbedrijven scoren ondermaats

In het nieuwe rapport worden ’s werelds vijftien grootste visbedrijven onder de loep genomen en wordt getoond wat zij doen tegen spookvistuig. De bedrijven zijn gerangschikt met scores van 1 tot 5. Score 1 betekent dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en verlies van vistuig proberen te voorkomen, verouderd vistuig recyclen en verloren vistuig verwijderen. Score 5 betekent dat spookvistuig überhaupt niet op de bedrijfsagenda staat.

Uit het rapport blijkt dat de beoordeelde bedrijven ondermaats scoren: geen van de bedrijven scoort een 1 of 2. Slechts drie van de vijftien bedrijven erkennen hun verantwoordelijkheid in het bestrijden van spookvistuig. Zo is er voor bedrijven als Thai Union (moederbedrijf van John West) en Tri Marine, die een 3 scoorden in de ranking, nog veel werk te doen. Bedrijven als Clearwater Seafoods, Cooke Seafood en High Liner Foods presteren echter helemaal ondermaats in de beoordeling en scoorden een 5. Uit het rapport bleek dat maar liefst tachtig procent van de onderzochte bedrijven geen duidelijk beleid heeft om spookvistuig te bestrijden.

Door spookvistuig te verwijderen uit oceanen, wordt veel dierenleed voorkomen

Karin Bilo, Programma-manager bij World Animal Protection: “Vistuig is ontworpen om vis te vangen: het is heel effectief in het vangen en verstrikken van vis en schaaldieren. Dit maakt verloren vistuig ook zo’n gevaar voor het leven in zee; netten, lijnen en fuiken blijven lange tijd doen waarvoor ze zijn gemaakt: het vangen en doden van vis. We hopen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Toetreden tot het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) is een mooie eerste stap.”

Global Ghost Gear Initiative

Hoewel de hoeveelheid spookvistuig toeneemt, is de oplossing voorhanden, mits overheden en organisaties wereldwijd samenwerken in de strijd tegen spookvistuig. Daarom riep World Animal Protection het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) in het leven: een platform voor samenwerking om de spookvistuigcrisis aan te pakken. Niet alleen het opruimen van spookvistuig, maar vooral het voorkomen ervan is van groot belang. Samen met overheden, bedrijven en goede doelen werkt de GGGI aan inspirerende projecten en beïnvloedt het visserijbeleid wereldwijd. Ook in Nederland zetten organisaties zich in tegen spookvistuig. Investeringen in oplossingen leiden uiteindelijk tot gezondere oceanen. De visserij, consumenten, en niet in de laatste plaats het zeeleven, zullen hier de vruchten van plukken.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Help mee

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }
Ook jij kunt een bijdrage leveren om te voorkomen dat deze dieren de dupe worden van spookvistuig. Als dank voor je donatie krijg je een kartonnen VR bril met prachtige beelden van zeedieren, beschikbaar gesteld door The Dolphin Swim Club. Deze VR bril stelt je in de gelegenheid om de dieren die vaak de dupe worden van spookvistuig virtueel te ontmoeten. In de ene film zien we een groep tuimelaars spelen in de rode zee en in de andere film komt een zeehond met je spelen die tijdelijk wordt opgevangen in Pieterburen. 

Bestel een VR bril

 

Banken investeren miljarden in dierenleed

vee-industrie, eerlijke bankwijzer, varkens

De drie grootste Nederlandse banken hebben in zes jaar voor ten minste € 8,8 miljard geïnvesteerd in grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat...

Ons wereldwijde werk voor varkens

varkens, vleesproductie, veehouderij, bio-boerderij

We spraken met World Animal Protection-collega Jacqueline Mills, hoofd van de veehouderij campagne, over ons wereldwijde werk voor varkens. Wat willen we...