Vooruitgang situatie civetkatten

16/01/2014

Nadat WSPA, op basis van een uitzending van de BBC, alarm sloeg over de productie van de luxe kopi luwak (civetkoffie) door opgesloten civetkatten, hebben diverse koffiehandelaren deze luxe koffie van hun schappen verwijderd.

Overleg met UTZ en Rainforest Alliance

In haar uitzending van september 2013 onthulde de BBC dat de toenemende vraag naar kopi luwak er steeds vaker toe leidt dat civetkatten in kooien worden opgesloten, eenzijdig voedsel moeten eten en geen mogelijkheid krijgen om zich natuurlijk te gedragen. Zij lijden daar sterk onder, omdat de dieren in de natuur schuw zijn, op kleinere diertjes jagen en zich nauwelijks tijdens daglicht vertonen. WSPA heeft, samen met haar supporters, koffiehandelaren benaderd om de koffie niet meer te verkopen zolang niet zeker is of de bonen afkomstig zijn van gekooide of vrije civetkatten.

Om die zekerheid dichterbij te brengen is WSPA momenteel in constructief overleg met de Rainforest Alliance en UTZ, twee van de belangrijkste organisaties die voedingsmiddelen certificeren, dus waarmerken dat de productie ervan milieu- en mensvriendelijk plaatsvindt. Wij zetten erop in dat ook diervriendelijkheid maatstaf wordt bij beoordeling.

Civetkoffie uit de schappen

De oproep aan de koffiehandelaren sloeg aan. In Nederland reageerde marktleider Simon Lévelt direct positief, snel gevolgd door andere koffieverkopers. In Groot-Brittannië verwijderden de warenhuisen Harrods en Selfridges de luxe koffie uit haar schappen. Ook in Denemarken en Zweden gebeurde iets dergelijks. 

Een volgende stap is nu gezet: we overleggen in goede sfeer met organisaties die certificaten verstrekken over de kwestie hoe zij ook kunnen waarmerken dat civetkoffie op diervriendelijke wijze wordt geproduceerd.

Lees hier hoe jij de civetkatten kunt helpen.

Verwante artikelen:

  • Handelaren stoppen met civetkoffie
  • Kom op voor civetkatten
  • Zorgen om civetkoffie nemen toe